Skip to main content

Verbruikerspryse in Turkye het in April met 69,97% gestyg vergeleke met dieselfde maand verlede jaar, volgens amptelike data wat Donderdag vrygestel is. Inflasie het die hoogte ingeskiet te midde van stygende brandstofpryse teen die agtergrond van die Rusland-Oekraïnse konflik en as gevolg van ‘n lire-duikslag laat verlede jaar.

Die syfer, wat deur die Turkse Statistiese Instituut vrygestel is, het die sentrale bank se skatting van 68% oorskry en verteenwoordig die skerpste toename in twee dekades. Maand-tot-maand het verbruikerspryse met 7,25% gestyg. Voedselpryse het sedert verlede jaar met 89% gestyg, en vervoerkoste met 105,86%. Volgens die data was die jaarlikse kerninflasie 52,37%.

Die regering hoop dat die stygende lewenskoste ná Mei sal begin verlangsaam.

Turkye voer 93% van die olie en 99% van die gas wat dit verbruik, in. Sanksies wat op Rusland se energiesektor opgestapel is oor die konflik in die Oekraïne en ander geopolitieke faktore het gelei tot ‘n wêreldwye styging van olie- en gaspryse.

Die Turkse lira het verlede jaar 44% van sy waarde teenoor die Amerikaanse dollar verloor nadat Turkye se sentrale bank rentekoerse in November met ‘n volle persentasiepunt verlaag het – die derde verlaging sedert September – en aangedui het dat hy koerse weer in Desember sal verlaag in ‘n poging om stygende inflasie te bekamp.

Leave a Reply