Skip to main content

Gazprombank, Rusland se sleutelbank wat Europese gasbetalings hanteer, het glo verskeie betalingspogings vir gaslewerings in April en Mei aan Duitsland en Oostenryk van die hand gewys, al is dit deur ‘n roebelrekening gemaak. Die bank het die transaksie verwerp omdat die poging tot betalings van ‘n voormalige Russiese handelsfirma gekom het wat in Duitsland genasionaliseer is, het mense wat vertroud is met die saak aan Bloomberg gesê.

Die Gazprom Marketing & Trading Limited (GM&T) is voor 4 April deur Rusland se Gazprom Germania Group beheer, toe Berlyn se minister van ekonomie, Robert Habeck, aangekondig het dat die filiaal tot 30 September onder die trusteeskap van die Duitse energiereguleerder sou kom.

Die stap was daarop gemik om die land se energievoorrade te verseker te midde van die ongekende krisis in Europa wat vererger is deur sanksies teen Rusland, die streek se groot verskaffer van gas.

Die afgekeurde betaling is glo deel van ‘n mediumtermynkontrak om 7 terawatt-uur gas teen die einde van 2023 te verskaf.

In Maart het die Russiese regering ‘n dekreet uitgereik wat Europese energiemaatskappye vereis om rekeninge by Gazprombank oop te maak, waar betalings in euros of dollars na roebels omgeskakel sal word. Die maatreël is getref kort nadat die Russiese president Vladimir Poetin geëis het dat vyandige state, wat ekonomiese sanksies teen Moskou ingestel het, vir Russiese gas in roebels betaal.

Vroeër hierdie maand het Brussel gesê dat die betaling van Russiese gas in roebels deur kopers van die Europese Unie soos deur die Kremlin vereis, die Oekraïne-verwante sanksies sou oortree. Verskeie lidlande het egter ingestem om die nuwe betalingsmeganisme te gebruik en het hul eerste betalings in die Russiese geldeenheid gemaak.

Die GM&T-saak, wat glo oor ‘n baie klein hoeveelheid gas handel, behels ‘n betalingsproses wat “onduidelik” is, volgens die verklaring deur Duitsland se energiereguleerder. Die gas moet in euro betaal word soos ooreengekom in die kontrak, het dit gesê, en bygevoeg dat GM&T die gas kan vervang deur op die ope mark te koop as dit nodig is.

Leave a Reply