Skip to main content

Algerië, wat met Afrika se tweede grootste gasreserwes spog, het aangekondig dat hy gaslewerings aan Spanje sal stop as die energie na ‘n “derde bestemming” oorgedra word. Die waarskuwing volg op ‘n onlangse besluit deur Madrid om gas aan die Noord-Afrika nasie se buurland en streeksmededinger, Marokko, te verskaf.

“Aardgas wat aan Spanje gelewer word, wie se bestemming anders is as dié waarvoor in die kontrakte voorsiening maak, sal beskou word as ‘n verbreking van kontraktuele verpligtinge,” het die Algerynse ministerie van energie vroeër vandeesweek gesê.

So ‘n stap deur Madrid “kan lei tot die beëindiging van die kontrak tussen Sonatrach en sy Spaanse kliënte,” het hy bygevoeg.

Sonatrach is Algerië se staatsbeheerde gasmaatskappy, wat meer as 40% van Madrid se aardgasinvoer in 2021 verskaf het.

Die dreigement weerspreek verlede week se verklaring deur die Algerynse president Abdelmadjid Tebboune, wat “die Spaanse volk verseker het dat Algerië nooit sy verbintenis om Spanje van gas te voorsien onder enige omstandighede sal laat vaar nie.”

In Maart het Algiers sy ambassadeur uit Madrid herroep nadat Spanje Marokko, Madrid se voormalige kolonie, gesteun het in sy dispuut met Algerië oor Wes-Sahara.

Marokko sien Wes-Sahara as deel van sy eie grondgebied, en beplan om dit outonomie te gee, terwyl Algerië die Polisario Front-beweging ondersteun, wat aandring op onafhanklikheid vir die gebied wat deur meer as ‘n halfmiljoen mense bevolk word.

Die stryd tussen die bure het veroorsaak dat Algiers verlede jaar diplomatieke bande met Rabat verbreek het. Dit het ook geweier om ‘n ooreenkoms te verleng om gas aan Spanje te lewer via ‘n pypleiding wat deur Marokkaanse grondgebied geloop het en Rabat van die meeste van sy aardgas voorsien het. Spaanse klante kry nou net Algerynse energie deur ‘n onderwaterpypleiding.

Madrid het in Februarie belowe om Rabat in hierdie moeilike situasie te help en “sy energiesekerheid te waarborg.” En vroeër hierdie week het die Spaanse energieministerie planne bevestig om gas na Marokko te stuur.

Dit het egter die versekering gegee dat geen van die gas wat deur Rabat ontvang word van Algerynse oorsprong sal wees nie. “Marokko sal LNG op die internasionale markte kan koop, dit by ‘n hervergassingsaanleg op die Spaanse vasteland kan aflaai en die Maghreb-gaspypleiding kan gebruik om dit na sy grondgebied te bring,” het die ministerie verduidelik.

Algerië se voorrade word al hoe belangriker vir Europa te midde van die Oekraïense konflik en Rusland se eis dat betalings vir sy gas in roebels gemaak word in reaksie op sanksies en die bevriesing van sy bates, wat sommige EU-lande huiwerig was om te vervul.

Leave a Reply

error: Content is protected !!