Skip to main content

Die ANC se plan is dat huidige boere van hul eie grond herverdeel en skenk aan opkomende swart boere. Dit maak deel uit van die beplande grondonteieningsbeleid. Hierdie is een van die punte wat op die agenda verskyn vir die party se Julie beleidskonferensie.

Die ANC wou eers grond sonder enige vergoeding ‘vat’, maar beplan nou om ‘grondhervormings- en landbou-ontwikkelingsagentskap’ te stig.

Die agentskap se doel: Bestuur van grond in staatsbesit wat geoormerk is vir verspreiding en die proses van grondskenkings.

Die verskaffing van finansiële ondersteuning aan begunstigde boere; en

Die ontwikkeling van programme om nuwe boere by te staan ​​met marktoegang en om vaardighede oor die hele landbouwaardeketting te ontwikkel.

Beleid en burokratiese prosesse wat dit moontlik maak om grondskenkings te fasiliteer;

Die skep en bestuur van ‘n erkenningsmeganisme wat gegee word aan boere wat grond skenk;

Die agentskap sal slegs grondtransaksies aanteken en grond vir herverdeling aanvaar. Die beleidsdokument lui dat dit die vrywillige vrystelling van grond deur myne, kerke, munisipaliteite, SOE’s, staatsdepartemente of afwesige verhuurders direk aan begunstigde huishoudings, gemeenskappe of die agentskap sal aanmoedig, volgens ‘n berig in Sunday Times.

Hierdie besluit volg nadat die ANC nie daarin kon slaag om voldoende steun te werf om die Grondwet te wysig nie.

Die minister van justisie, Ronald Lamola, het die volgende waarskuwing reeds in Desember 2021 uitgereik: “Om die Grondwet te verander was net een instrument wat ons kon gebruik het. Die saak is nou afgehandel. Ons sal nou ons gewone meerderheid gebruik om wette aan te neem wat onteiening sonder vergoeding sal toelaat.”

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!