Skip to main content

Met voedsel-, krag- en petrolpryse wat die hoogte inskiet, offer verarmde mense voedsame kos op vir stysels wat hulle versadig hou. Dit alles dra by tot die spanning wat ‘n land met ‘n rekordwerkloosheidskoers ervaar.

Mervyn Abrahams van die Pietermaritzburg Economic Justice and Dignity-groep (PMBEJD) sê mense “prioritiseer vervoer om by die werk te kom, elektrisiteit, wat in Junie gaan styg, en die delging van skuld aangesien die meeste mense lenings moet aangaan om kop bo water te hou. Eers daarna koop hulle kos.”

Die implikasie daarvan om minder geld vir kos te hê, is dat “mense besnoei op die hoeveelheid kos wat hulle eet en hulle besnoei op die kwaliteit van kos wat hulle eet,” sê Abrahams. “Mense eet stysel omdat dit hulle vol maak. Dit lyk na ‘n goeie maaltyd, maar dit mis daardie voedingsaspekte. Hulle prioritiseer wat ons in ons mandjies het as kernvoedsel, maar nou kan hulle skaars die kernkos bekostig, so hulle koop rys of mieliemeel, nie altwee nie, ‘n paar aartappels, ‘n paar uie, kookolie en ‘n paar aftrekselblokkies of sop om die kos ‘n bietjie geur te gee… As daar geld oor is, koop hulle die ander kosse, en dit is die voedsame kos – jou blik pilchards en vars groente. So nou het mense voedsame kos laat vaar weens bekostigbaarheid.”

Die prys van ‘n pak suikerbone van 5 kg het tussen Februarie 2021 en Maart 2022 met 9% gestyg van R158,76 tot R173,20. Rusland se inval in die Oekraïne het beteken dat kookoliepryse skerp gestyg het – persentasieveranderings vir 2021 vergeleke met 2020 is geregistreer ‘n meer as 80% toename in canola-olie. Palmolie het met 72% gestyg, en daar was ook groot toenames in raapsaad- en klapperolie. Suid-Afrikaners kan skaars groente- of sonneblom-kookolie bekostig, wat nog te sê van die gesonder alternatiewe soos olyfolie, wat reeds duur is.

 

One Comment

  • Tracy says:

    Dis waar mense sukkel om kos op die tafel te kry en werk te kry. My dogter sukkel nou al paar jaar om werk te kry en dt maak haar depressief.

Leave a Reply