Skip to main content

Phillemon Letwaba, die bedryfshoof van die Nasionale Loterykommissie, het hof toe gegaan om ‘n forensiese verslag oor Lotery-korrupsie onwettig te laat verklaar, berig Raymond Joseph van GroundUp.

Letwaba beweer dat Abel Dlamini, die uitvoerende voorsitter van SkX – ‘n ledefirma van die globale konsultasiefirma Protiviti – bevooroordeeld is en ‘n botsing van belange het. SkX is deur die Lotery opdrag gegee om interne korrupsie te ondersoek. Letwaba het in die hofaansoek gesê die nie-winsgewende maatskappy waarin Dlamini se oënskynlike familielede as direkteure gelys is, het kort nadat SkX aangestel is ‘n byna VS$1 miljoen-toekenning van die Lotery ontvang.

Dit is die tweede poging van ‘n senior lid van die Nasionale Loterykommissie (NLC) om regstappe oor beweerde korrupsie by die organisasie te stop. Thabang Mampane, die hoof van die NLC, het in Maart 2022 die Hoogste Hof van Appèl versoek om ‘n uitspraak wat in die hooggeregshof in Pretoria gemaak is, om te keer.

Mampane het aangevoer dat die uitspraak – waarin bevind is dat die minister van handel, nywerheid en mededinging, Ebrahim Patel, wetlik gemagtig is om ‘n ondersoek in 2020 te inisieer na bewerings van korrupsie in toelae-toekennings by die NLC – nie in ag geneem het dat die artikel van die Wet op Loterye gesteun het op die uitspraak dat die minister slegs die mag gegee is om die uitbetaling van ‘n toelae te verbied indien dit waarskynlik vir ‘n onbehoorlike en onwettige doel gebruik sou word, en slegs na oorleg met die Raad.

Beweerde korrupsie by die NLC het gelei tot ‘n ondersoek deur die Spesiale Ondersoekeenheid (SOE) wat hul bevindings aan die Parlement se Handel- en Nywerheidportefeuljekomitee voorgelê het. “Die SOE-ondersoek het ‘n web van korrupsie ontbloot wat verband hou met NLC-befondsing en vloei van fondse na NLC-amptenare, raadslede en hul familielede. Die SOE agtervolg alle individue wat betrokke is by die onwettige ontvangs van NLC-geld,” het die SOE destyds getwiet.

Leave a Reply