Skip to main content

Navorsers in die VK het vir die eerste keer mikroplastiek in lewende longweefsel ontdek, wat bydra tot groeiende bewyse dat mense hierdie uiters klein deeltjies inasem. Die studie is verlede maand in Science of the Total Environment gepubliseer.

Mikroplastiek is spoordeeltjies gemeet tot minder as 0,2 millimeter in deursnee en dikwels onsigbaar vir die blote oog.

Vroeëre studies het reeds mikroplastiekdeeltjies in alle dele van die liggaam ontdek, insluitend die longe. Maar daardie navorsing is gedoen met behulp van weefsel wat van kadawers versamel is. Hierdie keer kon wetenskaplikes die wydverspreide besoedeling waarneem in lewende weefsel wat van lewende pasiënte versamel is in die loop van roetine-chirurgie.

Hulle het 39 mikroplastiek-stukkies gevind in 11 van die 13 longweefselmonsters wat getoets is – baie hoër vlakke as wat vorige laboratoriumtoetse opgelewer het. Hulle het gevind dat mikroplastiek meer deurdringend is in die longe van manlike skenkers as van vroulike skenkers.

Die nuwe navorsing kom kort na dié van ‘n Nederlandse studie, ook die eerste van sy soort, wat vroeër in Maart in Environment International verskyn het. Navorsers het sensitiewe toerusting gebruik om die bloed van gesonde menslike skenkers vir mikroplastiese polimere te toets. Hulle het mikroplastiek gevind in 17 van die 22 monsters wat getoets is en tot drie verskillende tipes mikroplastiek in ‘n enkele monster.

Leave a Reply

error: Content is protected !!