Skip to main content

Die Nasionale Tesourie het die eerste stap geneem om Suid-Afrika se petrolprys te dereguleer, wat kleinhandelaars in staat kan stel om met pryse mee te ding en motoriste afslag en spesiale aanbiedinge te bied om by hul stasies vol te maak, berig die Sunday Times en BusinessTech.

Enoch Godongwana, die minister van finansies, het aan die koerante gesê volle deregulering sal eers plaasvind sodra die Nasionale Tesourie uitvind hoe om die verlies van R90 miljard te verhaal wat die fiskus sou verloor as brandstofbelasting in een slag verwyder word.

“Ons haal die brandstofheffing heeltemal uit, maar dit kan nie in een boekjaar gedoen word nie – dit sal die fiskale raamwerk met R90 miljard afgooi.”

Godongwana het gesê die regering oorweeg reeds verskeie opsies om hierdie tekort aan te vul, insluitend bykomende belasting op motorlisensie-hernuwingsfooie om die Padongelukkefonds te finansier, wat op befondsing deur middel van ‘n brandstofheffing staatmaak.

Sodra die regering ‘n manier uitgevind het om belasting en ander geadministreerde pryse uit brandstof te verwyder, sal dit dit aantreklik maak vir mededinging en die prys wat verbruikers betaal drasties verlaag.

Wayne Duvenage, die uitvoerende hoof van Outa, het gesê brandstofstasies sal hul pryse sigbaar by hul pompe kan adverteer, met deregulering wat moontlik ook daartoe sal lei dat kleinhandelaars soos Pick n Pay die mark betree.

“Dit gaan nie goedkoop wees nie weens die marges. Daar is nie veel vir kleinhandelaars om mee te speel nie. Sommige kleinhandelaars kan dalk afslag gee, maar wat jy nie wil hê nie, is manipulasie deur ‘n paar van die groter spelers wat pryse te hoog druk. Die deregulering sal egter ‘n bietjie mededinging skep,” het hy gesê.

Die regering sal ook ingryp om Suid-Afrika se rekordhoë petrolprys in April te versag, het Godongwana gesê.

Godongwana het Donderdag (31 Maart) die parlement toegespreek en gesê dit sal gedoen word deur die algemene brandstofheffing (GFL) wat by die Basiese Brandstofprys ingesluit is, tydelik met R1,50/liter te verminder vir die tydperk tussen 16 April tot 31 Mei 2022.

Leave a Reply