Skip to main content

Die Russiese president, Vladimir Poetin, het Donderdag ‘n dekreet onderteken oor ‘n spesiale prosedure vir aankope deur lande wat sanksies teen Rusland opgelê het om vir gas in roebels te betaal, wat die maatreël amptelik maak. Hier is wat dit beteken.

Watter lande word geraak?

Die “onvriendelike lande” waarna Poetin verwys het, is dié wat sanksies ingestel het om die Russiese ekonomie te beskadig, en die land se buitelandse valutareserwes bevries het. Dit sluit in die VSA, die Verenigde Koninkryk, Kanada, Australië, Japan, Taiwan, Suid-Korea, Switserland, die meeste van die 27 lande van die Europese Unie, en ‘n aantal kleiner lande.

Moet buitelandse maatskappye roebels koop?

Nie noodwendig nie. Die dekreet bied die opsie om ‘n rekening in ‘n gemagtigde Russiese bank te open, soos Gazprombank, wat reeds een van die belangrikste finansiële instellings is waardeur betalings vir Russiese gas gemaak word. Die koper sal dan die gasbetaling na hierdie rekening oordra (ten volle in ooreenstemming met die kontraktuele bepalings en in sy geldeenheid van keuse), wat die bank dan in ruil vir roebels sal verkoop, na die koper se roebelrekening sal krediteer en die fondse sal oorplaas aan die gasverskaffer.

Oortree roebelbetalings die huidige kontrakte?

Die dekreet impliseer nie ‘n permanente verandering in die betalingsgeldeenheid nie, maar stel slegs ‘n nuwe vereffeningsprosedure in, sodat die betaling die Russiese verskaffer kan bereik. Op hierdie manier skend dit nie bestaande kontrakte nie, aangesien kopers sal voortgaan om betalings in hul geldeenheid van keuse te maak.

Oortree die betalingskakelaar Westerse sanksies?

Nee. Russiese gasuitvoer is nie onderhewig aan sanksies nie, ook nie die roebel nie, en ook nie ‘n aantal Russiese banke nie, insluitend Gazprombank (met die uitsondering van die VK waar dié bank gepenaliseer word). Gazprom oortree nie die noodsaaklike bepalings van sy bestaande kontrakte met die nuutgestigte prosedure nie, maar voldoen terselfdertyd aan Poetin se besluit oor die oordrag van betalings vir gas in roebels.

Wat gebeur as lande weier om betaalmetodes te verander?

Hul gaskontrakte kan volgens die Russiese president nietig verklaar word. “As onvriendelike lande nie in roebels betaal vanaf 1 April nie, sal ons dit as ‘n wanbetaling op gaskontrakte beskou, in welke geval die bestaande kontrakte geskrap sal word,” het hy gister aangekondig.

Leave a Reply

error: Content is protected !!