Skip to main content

‘n Nuwe finansiële orde sal in die wêreld beding word, en die Weste sal nie meer die grootste sê daaroor hê nie, het die voormalige Russiese president Dmitri Medwedef beweer.

Die “helse” sanksies wat deur die VSA, EU en hul bondgenote oor die konflik in die Oekraïne teen Rusland opgelê is, het nie daarin geslaag om die land lam te lê nie, maar keer eerder “terug na die Weste soos ‘n boemerang,” het Medwedef, die voormalige Russiese president wat nou die adjunkvoorsitter van die Russiese Veiligheidsraad is, op Telegram geskryf. “Dit is pynlik vir ons ‘vriende’ in Europa en oorsee.”

Maar terwyl die Weste voortgaan met sy “vrugtelose pogings” om Rusland te beperk, “beweeg die wêreld geleidelik na ‘n nuwe logika van globale ekonomiese betrekkinge; om die finansiële stelsel op te gradeer,” het hy gesê.

Volgens Medwedef het die VSA en EU “hul reputasie aangetas” deur die reserwes van die Russiese sentrale bank te blokkeer. “Dit is onmoontlik om diegene te vertrou wat die rekeninge van ander state vries; ander mense se besigheidsbates en persoonlike besittings steel, wat die beginsels van heiligheid van private eiendom in gedrang bring.”

Ná die uitbreek van die konflik in die Oekraïne aan die einde van Februarie, het die VSA en EU byna die helfte van Rusland se buitelandse valutareserwes, ter waarde van $300 miljard, gevries. Washington het ‘n spesiale taakmag, KleptoCapture, geskep om toesig te hou oor die implementering van sanksies teen Moskou en beslag te lê op die bates van individue en entiteite wat dit skend.

Vertroue in reserwegeldeenhede “vervaag soos die oggendmis,” en die vooruitsig om die dollar en euro in hierdie rol te laat vaar, lyk nie meer na so ‘n onrealistiese vooruitsig nie, het hy gesê. “Die era van streeksgeldeenhede kom.”

Rusland het gesê dat hy vanaf 31 Maart slegs betalings vir gas in roebels van “onvriendelike lande” sal aanvaar, wat die VSA en EU insluit, terwyl China en Saoedi-Arabië die oorskakeling na die yuan in hul oliehandel bespreek het.

“Maak nie saak of hulle dit wil hê of nie, hulle sal ‘n nuwe finansiële bevel moet beding,” het Medwedef gesê. “En die deurslaggewende stem sal dan wees by daardie lande wat ’n sterk en gevorderde ekonomie, gesonde staatsfinansies en ’n betroubare monetêre stelsel het. En nie met diegene wat eindeloos hul staatskuld vergroot en meer en meer stukke papier in omloop uitreik wat nie deur nasionale rykdom gesteun word nie.”

Leave a Reply