Skip to main content

28 Maart 1982

Op 28 Maart 1982 het die Voorsitter van Krygkor aangekondig dat Suid-Afrika ‘n 155 mm stuk artillerie ontwikkel het wat sy eweknieë van ‘n soortgelyke kaliber met minstens 50% oorskry het.

Die ontwikkeling van die G5 Howitzer was die regstreekse gevolg van die wapenverbod wat op Suid-Afrika ingestel is weens sy Apartheidsbeleid en vanweë die prestasie van die Suid-Afrikaanse militêre hardeware in aksie, veral artillerie en lugsteun.

Die hardeware tekortkominge het die leërs se doeltreffendheid belemmer, spesifiek in terme van die reeks artillerie wat gebruik word. Hierdie tekortkoming was die duidelikste tydens die Slag van Cuito Carnivale, toe Suid-Afrikaanse artilleriemagte nie die afstand gehad het om hul teikens akkuraat te tref nie.

Die Suid-Afrikaanse Wapenkorporasie, (Krygkor) het dus beoog om ‘n 155 mm stuk artillerie te ontwikkel wat vyandelike magte op aansienlike afstand kon betrek en hoogs mobiel was. Die rede vir hierdie keuse van kaliber was dat kleiner kalibers nie die penetrasiekrag en reikwydte gehad het nie, en dat die gewig van die projektiele van groter kalibers hul beweeglikheid verminder het.

Die aanvanklike ontwerp is sterk beïnvloed deur die werk van ‘n Kanadese ingenieur Gerald Bull. Die Suid-Afrikaners het egter die ontwerp in so ‘n mate verfyn dat die finale produk baie min met Bull se aanvanklike konsep ooreenstem.

Verwysings

FAS, (1999), G5 155 mm 45-kaliber, gesleep geweer houwitser, van Federation of American Scientists, [aanlyn], Beskikbaar by www.fas.org [Besoek: 23 Maart 2010]|Ekonomiese deskundige, G5 houwitser, van ECONOMIC deskundige .com, [aanlyn], Beskikbaar by economicexpert.com [Besoek: 23 Maart 2010]

Leave a Reply

error: Content is protected !!