Skip to main content

25 Maart 1647

Sedert Bartholomias Dias daarin geslaag het om die Kaap in 1488 te omseil in ‘n poging om ‘n seeroete na die speserylande van Oos-Asië te vind, het talle Nederlandse skepe, genaamd Indiërmanne, die veeleisende roete na Oos-Asië aangedurf in hul relatief swak toegeruste vaartuie.

Hulle het navigasie-instrumente gebruik wat nie die uitdaging van die oseane die hoof kon bied nie. Die gebied onmiddellik rondom die Kaap was besonder verraderlik. Amptelik bekend as die Kaap die Goeie Hoop of Cabo do Bona Esperana, is hierdie roete gou herdoop na die Kaap van Storms, aangesien talle Indiërs gestrand het of skipbreuk gely het terwyl hulle tydens die roete om die Kaapse skiereiland handel gedryf het. Hulle het oor die algemeen gehoop om vars vleis en water te ruil van die inheemse mense wat op die skiereiland gewoon het.

Op 25 Maart 1647 is die Nederlandse Indiër, die Nieuwe Haerlem, een van ‘n vloot Indiërs, in ‘n storm in Tafelbaai verwoes. Aanvanklik het hierdie skeepswrak baie minder dramaties gelyk as die tallose skepe wat voor dit gestrand het: geen bemanningslid is dood nie en die onskatbare vrag kon gered word. Hierdie skeepswrak was egter bestem om die verloop van die geskiedenis te verander, wat gelei het tot die skepping van ‘n nuwe staat op die suidelike deel van die Afrika-kontinent.

Die kaptein van die Nieuwe Haerlem het ‘n junior handelaar, Leendert Janszen, opdrag gegee om met ongeveer 60 bemanningslede agter te bly om na die vrag om te sien wat nie op die oorblywende vaartuie van die vloot wat na Holland sou terugkeer, gelaai kon word nie. Janszen het ‘n tydelike vesting vir die bemanning en vrag gebou.

Hy het sowat ‘n jaar gewag voordat hy en sy bemanning deur die huiswaartse vloot onder Wollebrandt Geleynsz de Jongh aan boord geneem is. Gedurende die wagtydperk het Janszen en sy bemanning groente gekweek, vars vleis van die Skiereilandse Khoi-mense geruil en visgevang.

Met sy terugkeer na Holland Jansz en ‘n mede-offisier, is Nicolaas Proot deur die Direktoraat van die Verenigde Oos-Indiese Kompanjie (VOC) vereis om ‘n verslag saam te stel oor die haalbaarheid van die Kaap vir ‘n verversingstasie, ‘n idee wat dekades vroeër ter sprake gekom het.

Janszen en Proot het die verslag saamgestel en dit in 1649 aan die Direktoraat oorhandig as ‘n amptelike dokument genaamd ‘n Remonstrantie. In hierdie verslag het Janszen die geskiktheid van die Kaap vir ‘n verversingsstaat aanbeveel. Hy het gewys op die strategiese ligging daarvan, die vrugbaarheid van die land, die oorvloed van vis en die belangrikste, die gebrek aan vyandigheid teenoor vreemdelinge uit die inheemse mense.

Jan van Riebeeck, wat op die vloot was wat Janszen en sy bemanning gerepatrieër het, is gevra om kommentaar oor die Remonstrantie te lewer. Hy het Janszen en Proot in alle opsigte ondersteun. Die Direktoraat van die VOC het die Remonstrantie in 1650 goedgekeur en ‘n jaar later, in 1651, het die Amsterdamse kamer van die VOC Van Riebeeck gestuur om die verversingstasie aan die Kaap te stig. Van Riebeeck het in 1652 in Tafelbaai geland om hierdie projek uit te voer.

Die Remonstrantie, wat in die Kaapstadse Argiefbewaarplek gehuisves word, word beskou as die oudste geskrewe publiek – dit is ‘n regerings- of amptelik-argiefrekord van die streek wat as die Suid-Afrikaanse staat bekend sou word. Van Riebeeck het dit saamgebring met ‘n stel instruksies vir die opstel van die verversingstasie. Op ‘n laaste noot moet gesê word dat die Kaap, ver van as bloot net ‘n verversingsstasie ontwikkel, die poort geword het tot die kolonisasie van die hele streek so ver noord as die Oranje- en Limpoporivier.

Leave a Reply