Skip to main content

18 Maart 1950

Die Universiteit van die Vrystaat is op 18 Maart 1950 gestig.

Die instelling het begin as ‘n klein kollege in die destydse Oranjerivierkolonie, genoem die Grey College School in 1904. Teen 1907 het die kollege 29 studente en tien dosente gehad en in 1910 is die kollege tot ‘n amptelike opvoedkundige instelling in Kuns en Wetenskappe verklaar.

In 2001 is die Universiteit herdoop na die Universiteit van die Vrystaat. Vandag spog die Universiteit met meer as 30 000 studente in sewe fakulteite en ‘n satellietkampus in QwaQwa. In 2008 het die Universiteit omstredenheid in die gesig gestaar toe ‘n video wat deur vier wit studente gemaak is, wat uitbeeld dat swart werkers by die universiteit gedwing word om deel te neem aan vernederende aktiwiteite wat die eet van kos insluit wat blykbaar op geurineer is. Die verskyning van die video het rassespanning by die Universiteit veroorsaak en gelei tot die sluiting van die Reitz-koshuis, waar die vier studente gebly het. Die Universiteit is nog steeds besig om rasseharmonie te bereik.

 

Verwysings

Universiteit van die Vrystaat, Kort geskiedenis [aanlyn] Beskikbaar by www.ufs.ac.za [Besoek: 17 Maart 2014]|Mail & Guardian (2012), Reitz Four Equality Court-saak buite die hof geskik, van die Mail & Guardian ,11 Februarie, [aanlyn], Beskikbaar by mg.co.za [Besoek: 17 Maart 2014]

Leave a Reply