Skip to main content

Die narratief dat Suid-Afrika die regte rigting begin inslaan, het die afgelope tyd baie aandag gekry.

President Ramaphosa het (dis hoog tyd!) erkenning in sy staatsrede gegee deur te sê werk kom uit die private sektor. En die kommoditeitsbyeenkoms het die minister van finansies iets positiefs gegee om in sy begrotingsrede te bespreek, terwyl die adjunkminister van finansies gesê het dat “hervormings op pad is en as jy dit nie sien nie, dan kyk jy eenvoudig nie”.

BBP-syfers

Statistiek SA het verlede week die jongste BBP-syfers bekend gemaak. Dit wys dat die ekonomie in 2021 met ‘n oënskynlik gesonde 4,9% groei, ‘n welkome ommekeer van die massiewe inkrimping van 6,4% in 2020. Die drie belangrikste groeidrywers was die mynbousektor, wat met 11,6% gegroei het na aanleiding van ‘n wêreldwye kommoditeitstydren; landbou, wat voordeel getrek het uit goeie reënval en wat gelei het tot ‘n 8,3% verhoging; en vervaardiging, wat ‘n styging van 6,6% aangeteken het.

Sommige kommentators was vinnig om dit die begin van ‘n ekonomiese herstel te noem, maar die onderliggende aanwysers ondersteun nie daardie interpretasie nie.

Die voorkoms van sterk groei is grootliks te danke aan die lae basis wat geskep is deur die 2020-inkrimping, self veroorsaak deur harde plaaslike inperkings en wêreldwye voorsieningsketting-ontwrigting.

Om tot sy 2019-vlak te herstel, sou die ekonomie in 2021 met byna 7% moes groei; groei van 4,9% beteken dat die ekonomie steeds byna 2% kleiner is as wat dit in 2019 was. Dit was ‘n effense oplewing, maar nie eers tot by die ekonomie se 2019-beginpunt nie.

Die nasionale tesourie se voorspellings is ook veelseggend wat ‘n gemiddelde BBP-groeikoers van 1,8% oor die volgende drie jaar skat. Dit is die laagste BBP-skatting wat die tesourie sedert 2005 op papier geplaas het, ‘n erkenning dat geen fundamentele verskuiwings in groei in die komende jare verwag word nie.

Werksgeleenthede

Indiensneming toon steeds min tekens van herstel. Die aantal mense met werk is byna dieselfde in 2021 as in 2008, toe Thabo Mbeki die amp verlaat het. Sowat 2,1 miljoen werksgeleenthede is verlore vergeleke met 2019 en daar is geen tekens dat daardie poste weer gevul sal word nie.

Die pandemie-verwante verlies aan inkomste het verbruikers meer pessimisties gemaak. Verkope van passasiersvoertuie het nog nie tot pre-pandemievlakke herstel nie en bly ver onder hul 2013-piek.

Terselfdertyd bly sakesentiment in die drein. Die RMB/BER-sakevertrouensindeks vir Q1 2022 sal na verwagting op 46 punte wees, ver onder die 50-punt-vlak wat die drempel tussen inkrimping en uitbreiding aandui, en kilometers ver van sy hoogtepunt van 82 punte in 2006.

Strukturele beperkings

Wat die belangrikste is, is dat strukturele beperkings op groei in plek bly. Eskom is nie in staat om genoeg elektrisiteit te verskaf nie en die ekonomie is weereens geteister deur aanhoudende kragonderbrekings. Hawens, spoor- en padinfrastruktuur word steeds deur diefstal en ondoeltreffendheid beleër, wat Suid-Afrika se toegang tot globale markte belemmer. Hervormings in hierdie gebiede kruip teen ‘n slakkepas voort, terwyl die breër beleidsomgewing vyandiggesind bly teenoor belegging. ’n Volgehoue ​​herstel is dus nie op die kaarte nie.

Die regering gaan voort met sy aanslag op eiendomsreg. Dit het hom weer verbind tot onteiening sonder vergoeding en die effektiewe groothandelnasionalisering van die gesondheidsektor, terwyl dit verdubbel het op teenproduktiewe arbeidswetgewing, insluitend inisiatiewe om werkplek-rassekwotas in te stel en ‘n algemene verbod op buitelanders, in sektore wat nog gespesifiseer moet word. Hierdie faktore ondersteun nie ekonomiese groei nie, wat dus ontwykend sal bly.

Afwesig in die gedagtes van beleidmakers is enige gevoel van die hoë koste van hul beleidsmislukkings. As Suid-Afrika van 2008 tot 2021 op dieselfde vlak as ontluikende markte gegroei het, sou 23 miljoen Suid-Afrikaners in diens geneem gewees het vergeleke met die huidige syfer van 14,9 miljoen. Hierdie koste word dan deur die verlies aan inkomste deur gewone Suid-Afrikaners betaal. Hulle staar nou hoër brandstofpryse in die gesig en – as gevolg van die impak op vervoerkoste – hoër voedselpryse, wat die risiko loop om sosiale onrus te veroorsaak.

In werklikheid het Suid-Afrika nie ‘n groot herstel beleef nie en nie veel vordering gemaak met die instel van die hervormings wat dit moontlik sou maak nie.

Die land se potensiaal is dus ongerealiseerd en sy prestasie kon nie met dié van ander ontluikende markte ooreenstem nie. Die waarheid is dat die ANC eenvoudig nie bereid is om te hervorm nie en as dit voortduur, sal dit waarskynlik lei tot sy voortgesette afname in kiesersteun, en sy waarskynlike nederlaag oor 800 dae van nou af in die 2024 nasionale verkiesing.

Geskryf deur Bheki Mahlobo vir Daily Friend

Leave a Reply

error: Content is protected !!