Skip to main content

Op 14 Februarie, ná president Ramaphosa se staatsrede, het die leier van die DA, John Steenhuisen, ‘n mosie van wantroue in die president se kabinet van ministers ter tafel gelê. Dit is gedoen ingevolge Artikel 102 (1) van die Grondwet.

“As Suid-Afrika enige kans het om om te draai, weg van die vermorste jare van staatskaping ná jare van groei en voorspoed, moet hierdie Kabinet wat ons nasie gefaal het, gaan.

“Begin by die president se KwaZulu-Natalse kameraad, die minister van polisie, Bheki Cele. Die DA voer al lank aan dat daar eenvoudig geen regverdige rede is om minister Cele in die kabinet te hou nie. Een van die beloftes waartoe die President hom in sy eerste ampstermyn verbind het, was om die voorvalle van geweldsmisdaad te halveer. Tog, halfpad deur hierdie termyn, beklemtoon die misdaadstatistieke herhaaldelik dat onder toesig van Bheki Cele as minister van polisie, die SAPD die oorlog teen geweldsmisdaad verloor.

“Minister Cele se magstryde met die nasionale polisiekommissaris, generaal Kehla Sitole, het sy swak leierskapvermoë aan die lig gebring en doeltreffende polisiëring ondermyn. Die versuim van die SAPD om sy misdaadvoorkomingstrategie te implementeer en ongebreidelde misdadigheid te bestuur, spruit uit die feit dat kaders vir te veel jare bo eerlike en professionele beamptes in diens geneem is.

“Minister Cele se mees katastrofiese mislukking is egter sy duidelike pligsversuim tydens en ná die onluste in Julie 2021. Die paneel kundiges wat oor die Julie-onrus verslag doen, het bevind dat die veiligheidsgroepering, waarvan die Polisie ‘n sleutelkomponent is, nie betyds gereageer het op die onrus nie. In plaas daarvan om verantwoordelikheid te aanvaar vir die versuim om lewens en eiendom wat tydens die onrus verlore gegaan het, te beskerm, het Cele verkies om die blaam-speletjie te speel en almal anders as homself te beskuldig vir hierdie skreiende mislukking.

“As hierdie mislukking nie president Ramaphosa oortuig dat die minister van polisie moet gaan nie, sal die volgende dalk:

“Ontwapening van wetsgehoorsame burgers – In plaas daarvan om geweldsmisdaad, die verspreiding van onwettige vuurwapens en die ineenstorting van die Sentrale Vuurwapenregister (CFR) aan te spreek, het Cele die omstrede Wysigingswetsontwerp op Vuurwapenbeheer geborg wat poog om wapeneienaarskap vir selfverdediging onwettig te maak. Na volgehoue ​​druk deur die publiek en die Demokratiese Alliansie, het die Parlement se Portefeuljekomitee oor Polisie besluit om ‘n houvas op die verwerking van die Wetsontwerp te plaas. Die feit dat dit nie geskrap is nadat bewys is dat dit noodlottig gebrekkig is nie, is ‘n aanklag op Cele self.

“DNS-agterstand – Ten spyte van herhaalde verpligtinge om op te tree, het Cele nie daarin geslaag om die groot DNS-agterstand by die nasionale forensiese wetenskaplaboratoriums uit te skakel nie. Die DNS-agterstand oorskry steeds 200 000 gevalle. Daar word beraam dat daar ‘n gemiddeld van 4 DNS-monsters per geval is wat sal vertaal in ongeveer 1,2 miljoen monsters wat wag om ontleed te word. Dit was een van die grootste mislukkings in die stryd teen geweldsmisdaad en was nog nooit so erg soos onder minister Cele nie.

“Versuim om ‘n doeltreffende Landelike Veiligheidsplan ten volle te implementeer – ten spyte van die bekendstelling van ‘n landelike veiligheidstrategie in 2019 het die SAPD nie ‘n tasbare impak op die verbetering van landelike veiligheid gemaak nie. Die strategie wat deur SAPD van stapel gestuur is, is ‘n lessenaaroefening wat ons landelike gemeenskappe meer kwesbaar gelaat het as ooit tevore. Boere en plaaswerkers is aan hul eie lot oorgelaat terwyl die Minister hulle blameer in plaas van die gewelddadige georganiseerde misdadigers wat dikwels hul slagoffers martel voordat hulle hulle doodmaak.

“Chaos by Crime Intelligence – ‘n Gevaarlike spel van musikale stoele aan die bopunt van misdaadintelligensie het die afdeling roerloos gelaat. Minister Cele het ‘n spesifieke rol in die chaos by CI gespeel toe hy in Desember 2020 geweier het om die geheimediensbegroting af te teken. Dit is in die paneel van deskundigesverslag aangehaal as ‘n oorsaak van CI se onvermoë om die gewelddadige onrus in Julie ten volle te voorsien. 2021 aangesien CI deur sy besluit te min hulpbronne gehad het.

“Mnr Cele kan klaarblyklik nie as ‘n voorhoede van Suid-Afrika se stryd teen misdaad beskou word nie; hy is eerder ’n produk van die ANC se kaderontplooiing en politieke perdehandel – wat albei sinoniem met die party is.

“Hy moet gaan.”

 

 

One Comment

Leave a Reply