Skip to main content

Ná die voltooiing van kabinetsprosesse en konsultasie met maatskaplike vennote, het Thulas Nxesi, die minister van indiensneming en arbeid, die Nasionale Arbeidsmigrasiebeleid (NLMP) amptelik ter tafel gelê vir openbare kommentaar en betrokkenheid.

Nxesi het ‘n beroep op alle belanghebbende partye gedoen om by die beleid betrokke te raak en hul terugvoer te gee.

Die Minister het eergister tydens ‘n media-inligtingsessie gesê “vir die eerste keer in die geskiedenis van Suid-Afrika het die regering ‘n omvattende NLMP geformuleer”.

“Ons het omvattend navorsing gedoen en dit internasionaal gestandaardiseer op soek na ‘n beleid gebaseer op die beste praktyk. Dit het toenemend duidelik geword, met die vinnige uitbreiding van internasionale migrasiestrome, dat Suid-Afrika ‘n toepaslike beleid moet ontwikkel om dit doeltreffend te bestuur.”

Nxesi het gesê Suid-Afrika is nie immuun teen internasionale migrasieneigings nie, asook pogings om dit vir politieke gewin uit te buit nie.

Die voorgestelde beleid het ten doel om ‘n balans oor vier gebiede te bereik. Die eerste is om Suid-Afrikaners se verwagtinge rakende toegang tot werksgeleenthede aan te spreek, gegewe toenemende werkloosheid en die persepsie dat buitelandse burgers die arbeidsmarktoegang verwring.

“Die NLMP, tesame met voorgestelde wetgewing, sal kwotas instel op die totale aantal gedokumenteerde buitelandse burgers met werkvisums wat in groot ekonomiese sektore soos landbou, gasvryheid en toerisme, konstruksie ens. in diens geneem kan word,” het Nxesi gesê.

Die NLMP sal aangevul word deur kleinsake-ingryping en afdwinging van ‘n lys sektore waar aan buitelandse burgers nie besigheidsvisums toegeken kan word nie. Dit behels ook wysigings aan die Kleinsakewet om buitelandse burgers wat KMMO’s stig en handel te dryf in sommige sektore van die ekonomie te beperk.

Die Departement van Binnelandse Sake (DHA) hersien ook huidige wetgewing en versterk die Grensbestuursowerheid om poreuse grense te beveilig, en om voorsiening te maak vir die ordelike beweging van mense en ander burgers slegs deur hawens van toegang.

“My departement, saam met alle relevante owerhede, verskerp inspeksies om bestaande arbeids- en immigrasiewetgewing af te dwing,” het Nxesi gesê.

Die DHA het ‘n lys van skaars en kritieke vaardighede in hoë aanvraag vrygestel om leiding aan alle instellings te verskaf om onderwys- en opleidingsintervensies in daardie gebiede te prioritiseer.

Die lys, het Nxesi gesê, sal as ‘n laaste uitweg gebruik word om toe te laat dat buitelandse burgers in besit van die gelyste vaardighede wat die ekonomie vereis, en waar werkaanbiedinge gemaak is, werksvisums toegeken word.

Die regering sal ook verskeie verpligtinge op beide die werkgewer en die buitelander lê om vaardighede aan plaaslike inwoners oor te dra, en permitte sal beperk word tot spesifieke tydperke.

Suid-Afrika is ‘n ondertekenaar van internasionale verdrae en konvensies wat die regte van migrante en vlugtelinge beheer, het die minister gesê.

“Alle beleide en intervensies is ontwikkel binne die bestek van die Grondwet van die Republiek van Suid-Afrika, en die regering sal die beskerming van trekarbeiders en hul gesinne verseker, in ooreenstemming met internasionale standaarde en riglyne,” het hy gesê.

Nxesi het gesê Suid-Afrika sal ook hierdie inisiatiewe implementeer binne die konteks van sy streeksintegrasie- en samewerkingimperatiewe waartoe reeds ooreengekom is op die vlak van die Suider-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenskap (SAOG) en die Afrika-unie.

Nxesi het gesê die Nasionale Arbeidsmigrasiebeleid gaan hand aan hand met ‘n voorgestelde Wysigingswetsontwerp op Indiensnemingsdienste, wat ‘n beleidsraamwerk en die wetlike basis verskaf om die mate waarin werkgewers buitelandse burgers in hul ondernemings in diens kan neem, te reguleer, terwyl die regte van migrante beskerm word.

Die voorgestelde wysigings aan die Wet op Indiensnemingsdienste (van 2014) het ten doel om die mate waarin werkgewers buitelandse burgers in besit van ‘n geldige werksvisum kan in diens neem, te beperk, en kodifiseer die verpligtinge van ‘n werkgewer wat buitelandse werkers aanneem om onder andere:

slegs buitelandse burgers in diens neem wat geregtig is om te werk ingevolge die Immigrasiewet, die Wet op Vlugtelinge of enige ander bepaling;

vas te stel dat die buitelander geregtig is om in die Republiek in die betrokke pos te werk;

hulself daarvan oortuig dat daar geen Suid-Afrikaners is met die vereiste vaardighede om die vakature te vul nie;

berei ‘n vaardigheidsoordragplan voor, waar toepaslik;

buitelandse burgers op dieselfde voorwaardes as plaaslike werkers in diens neem; en

behou afskrifte van relevante dokumentasie.

Die voorgestelde Wysigingswetsontwerp lê ‘n raamwerk uit wat die Minister in staat sal stel om kwotas vir die indiensneming van buitelandse burgers vas te stel.

 

“ ’n Kwota kan geld ten opsigte van ’n sektor van die ekonomie, ’n beroepskategorie of ’n geografiese gebied. Die Minister sal ‘n kwota in ‘n sektor vestig na oorleg met die Raad vir Indiensnemingsdienste en na oorweging van openbare kommentaar,” het Nxesi gesê.

Samevattend, Nasionale Arbeidsmigrasiebeleid het ten doel om ‘n balans tussen die volgende te bereik:

Die bevolking se verwagtinge rakende toeganklikheid om vir Suid-Afrikaners te werk, gegewe verslegtende werkloosheid en ‘n persepsie dat ongedokumenteerde buitelanders arbeidsmarktoegang verwring;

Suid-Afrika se arbeidsmarkbehoeftes, veral die behoefte aan kritieke vaardighede wat nie plaaslik beskikbaar is nie;

Die beskerming van trekarbeiders en hul gesinne, in ooreenstemming met internasionale standaarde en riglyne; en

Streekintegrasie en samewerking imperatiewe.

Leave a Reply