Skip to main content

22 Februarie 1707

Op 22 Februarie 1707 het ‘n jong man te perd deur die strate van Stellenbosch gejaag en “Victorie! Victorie!” geskreeu – ‘n teken dat die Burgers seëvierend was in hul stryd teen die Kaapse goewerneur, Willem Adriaan van der Stel, en sy amptenare.

Agtergrond: Wie was die ‘burgers’?

Teen 1657 was die mark vir werk in die Kaap, onder sentrale leiding deur die Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), versadig. Daarom het Jan Van Riebeeck voorgestel dat getroude mans van hul kontrakte vrygestel word en hul eie plase kry om te bewerk. Hierdie ontwikkeling is deur die VOC goedgekeur, en hierdie onafhanklike boere staan ​​bekend as ‘vryburgers’.

Die stryd: Toe die eerste vryburgers begin boer het, het die Kompanjie streng opdragte uitgereik dat amptenare nie die mark met voedsel mag aanvul nie, aangesien die burgers vir hul voortbestaan ​​van voedselproduksie afhanklik was. Onder Simon van der Stel – en later sy seun, Willem Adriaan van der Stel – is grond egter aan Hoë amptenare en die goewerneur se broer, ‘n vryburger, gegee. Teen 1705 was grond, wat ‘n derde van die boerderygebied van die kolonie beslaan het, deur twintig Kompanjie-amptenare besit. Hulle het dus ‘n monopolie in die verkoop van wyn, vleis, vis en koring gevestig.

Die ryker burgers het die meeste deur hierdie monopolie bedreig gevoel. Henning Husing en Adam Tas het via die owerhede in Batavia ‘n petisie na Amsterdam gestuur en die Kaapse amptenare van wangedrag beskuldig. Die Here Sewentien (beheerders van die VOC) het ‘n verduideliking van die Kaapse amptenare geëis. Ontstoke, het Kaapse amptenare die aanhitsers van die burgerrebellie met die terugkeervloot na Holland teruggestuur. Tas is gearresteer en Jacobus van der Heiden – een van die mees hardnekkige getuies – is in die ‘Donker gat’-sel in die Kasteel gegooi. Daarna het vooraanstaande Kaapse burgers teen die Kaapse amptenare in Amsterdam geprotesteer, en die kolonie het in onrus verval.

Vroeg in 1707 het die Kaap die nuus ontvang dat die Here Sewentien in Amsterdam die gesag van Van der Stel en ander amptenare, insluitend Johannes Starrenburg, die landdros van Stellenbosch, herroep. Hulle het alle amptenare verbied om eiendom te besit of op die Kaapse mark handel te dryf, en het daarop aangedring dat hulle hul grond moet afstaan. Dit was ‘n klinkende burgeroorwinning. ‘n Koalisie van burgers het die amptenare oorrompel en hul rol as die enigste verskaffers van voedsel in die Kaap stewig gevestig. Ter erkenning van hierdie omstandighede het die jong Hendrik Biebouw en sy vriende – wat aan die periferie van die burgerlike samelewing gewoon het – ‘n feesviering in Stellenbosch gehou. Hierdie feesvieringe sou ongesiens verbygegaan het, behalwe vir Biebouw se sterk identifikasie van homself as ‘n Afrikaner, minstens 80 jaar voordat die burgers die term algemeen vir hulself gebruik het.

Verwysings

Geskiedenis van Suid-Afrika, “Gratis burgers en slawe”, Uit: Geskiedenis van Suid-Afrika, [aanlyn]. Beskikbaar by: historyworld.net,[Besoek op: 28 Februarie 2014]|Giliomee, H. en Mbenga, B. (2007). Nuwe Geskiedenis van Suid-Afrika. Tafelberg Uitgewers, Kaapstad, bl 146.|Muller, C.F.J. (red) (1981). Vyfhonderd jaar: ‘n geskiedenis van Suid-Afrika; 3de rev. red., Pretoria: Academica, bl 47-49.|Wallis, F. (2000). Nuusdagboek: feite en fratse oor 1000 jaar, Kaapstad: Human & Rousseau.

Leave a Reply

error: Content is protected !!