Skip to main content

Die hooggeregshof in Makhanda het Shell en Gwede Mantashe, die minister van Minerale Hulpbronne en Energie, se aansoek om verlof om te appelleer teen ‘n uitspraak wat ‘n seismiese opname aan die Wildekus in die Oos-Kaap provinsie tydelik gestaak het, van die hand gewys.

Die tussentydse interdik bly in plek.

Shell en die minister het aansoek gedoen om verlof tot appèl teen regter Gerard Bloem se uitspraak van Desember 2021, wat die seismiese opname geblokkeer het, hangende ‘n verhoor wat op 30 Mei 2022 aangehoor sou word, iets wat die oliemaatskappy se omgewingsmagtiging sou betwis. Wild Coast-gemeenskappe het die hoof-aansoek in 2021 geloods in ‘n poging om Shell se eksplorasieregte te laat hersien en tersyde te stel.

In 2014 het ‘n regeringsbesluit aan Shell toestemming verleen om seismiese skandering van die gebied, wat meer as 20 km van die Oos-Kaapse kus geleë is, voort te sit, wat gelei het tot ‘n stroombaan van opposisie wat vir meer as sewe jaar geduur het.

Omgewingskenners en Wildekus-gemeenskapsgroepe het ‘n leër van internasionale en plaaslike mariene wetenskapkenners bymekaargekry in hul regstryd om Shell se vyf maande lange seismiese opname – deel van sy olie- en gaseksplorasieveldtog – langs die Oos-Kaapse kus te stop.

Suid-Afrika se kuslyn het verskeie sulke opnames gesien. Die jongste is ‘n opname wat deur Searcher Seismic, ‘n Australiese geowetenskapdataverskaffer, wat petroleum- en mynmaatskappye bedien, onderneem is. Dit poog om ‘n 2D- en 3D-seismiese projek tussen Kaap Agulhas en die Namibië-grens uit te voer. Die dataverskaffer het in Mei 2021 ’n verkenningspermit deur die Petroleum Agency SA (PASA) toegestaan, berig allAfrica.

Leave a Reply