Skip to main content

Dit is die seisoen wanneer die regering sy planne vir die jaar wat voorlê en die tyd daarna voorlê. President Cyril Ramaphosa sal Donderdag sy jaarlikse staatsrede, SONA, lewer en sowat twee weke later sal die minister van finansies, Enoch Godongwana, die nasionale begroting voorlê.

Ideaal gesproke behoort dit ‘n tyd te wees om die land se twee oorheersende probleme van lae ekonomiese groei en hoë werkloosheid aan te pak. Maar in plaas daarvan was die afgelope paar SONAs vol beloftes van strukturele hervorming. Hierdie skiet baie tekort aan enige streng definisie van die term “strukturele hervorming” en ontbreek wat nodig is vir enige ekonomiese ommekeer. En die regering het selfs probleme om hierdie beperkte hervormings uit te voer. Meer as enigiets anders bewys SONA en die begroting die perke van die ANC.

Dit is hoogs onwaarskynlik dat ‘n Basiese Inkomstetoelaag ingestel sal word, aangesien beplanning en implementering hiervan ‘n massiewe taak sal wees, en boonop sal dit die Begroting knou.

Maar SONA sal die grense van die ANC bewys. Die ANC funksioneer onder die beperkings wat deur sy eie ideologie, sy COSATU- en Kommunistiese Party-bondgenote en sy interne politiek opgelê word. Dit sluit alles werklike hervorming uit. Ramaphosa kan nie te ver gaan om aan te dring vir omkeerhervormings nie, want hy sal min kans hê om in November as hoof van die party te herkies word. Die maatreëls wat nodig is vir ‘n ekonomiese ommeswaai van die land is in stryd met sy eie herverkiesing as partyleier. Dit is nie polities moontlik vir die ANC, soos tans saamgestel, om ‘n ommekeer te bewerkstellig nie.

Daarom sal beide SONA en die begroting baie wees soos in die afgelope jare. ’n Kombinasie van voorgee oor hervorming en pogings om wat werklik gedoen moet word om probleme aan te spreek sal opgedis word.

Die aankondiging van ’n program van privatisering en likwidasies van ondernemings in staatsbesit sal Ramaphosa se kanse op herverkiesing beëindig. Die verkoop van bates in staatsbesit is die beste manier om te verseker dat hierdie mislukkings in staatsbesit nie meer ‘n ekonomiese las is nie. Tog is dit een van die regering se oogmerke om die energie-, water- en vervoerbedrywe, waarin staatsondernemings ‘n sleutelrol speel, om te keer. Selfs met onafhanklikes wat toegelaat word om tot 100MW krag te produseer en Eskom op die punt staan ​​om opgedeel te word, gaan ons nog vir ‘n geruime tyd beurtkrag hê. Die eintlike probleem is dat die ANC net nie Eskom en ander staatsondernemings kan laat gaan nie, aangesien die party so ingeëts is in 1970’s se sosialistiese denke en hierdie entiteite bly bronne van nepotisme.

Tot dusver is die hervormingsrekord bejammerenswaardig, met onafhanklike produsente wat toegelaat word om 100 MW in die netwerk en breëbandspektrum in te voer net sodat dit in die nabye toekoms opgeveil kan word. Die regering het dit die afgelope paar jaar onder sy hervormingsprioriteite in SONA gelys. ‘n Bykomende spektrum is iets wat kan lei tot beter gehalte en laer-koste breëband.

Die vrystelling van die arbeidswette om toe te laat dat loonooreenkomste op werkvlak beding word, het ‘n goeie kans om aanleiding te gee tot meer markverwante skikkings waarvolgens baie meer in diens geneem sal word. Tog is dit onmoontlik vir die ANC om hierdie maatreëls uit te voer, aangesien hulle die rol van COSATU geweldig sou ondermyn.

So in SONA word pogings tot oplossings aangewend om die groot probleme te hanteer. Hierdie pogings gaan alles oor die regering wat geld bestee, wanneer die private sektor wat in eie belang optree oplossings kan vind om entiteite wat nou in die hande van die staat is om te keer en volhoubare werksgeleenthede te skep.

Volgens Business Day sal een van die inisiatiewe wat Donderdag aangekondig sal word, ‘n verdere uitbreiding in regeringsindiensnemingskemas wees, of die voorsiening van subsidies aan die private sektor vir werksgeleenthede vir werklose jeugdiges. Dit wys ‘n vinger na ons werkloosheidsyfer van 50 persent (en dit groei steeds). Dit is ook ‘n voorbeeld van nog ‘n onopgeloste saak, wat die ANC gebruik om te sê dat hulle sulke probleme aanspreek, maar sonder om met ‘n duursame oplossing vorendag te kom wat die private sektor toelaat om baie meer mense in diens te neem.

Vanjaar sal daar ook voor populisme gebuig word deur werkreservering vir Suid-Afrikaanse burgers in te stel. Met moontlike opponente in November en die Economic Freedom Fighters se veldtog teen buitelanders wat in die land werk, sal die President moet toegee aan populistiese druk. Daarom kan Ramaphosa daarvan praat dat buitelandersnie in sommige sektore van die ekonomie mag werk nie. Dit is ‘n redelik drakoniese maatreël en kan lei tot arbeids- en vaardigheidstekorte in verskeie industrieë.

Business Day berig ook dat die President planne vir staatsfinansiering van farmaseutiese en groenenergieprojekte sal aankondig, in plaas daarvan om die sakeklimaat te verbeter deur belemmerings tot belegging te verminder. Verlede jaar was daar aankondigings oor planne vir staatsbetrokkenheid by elektriese voertuie en groen energie. Die ANC kan net nie aanvaar dat, gegewe sy vorige rekord van mislukkings, dit nie ‘n goeie idee is nie. In die SONA-agenda word ook aankondigings van planne vir groter “lokalisering” verwag – die skema waarvolgens sommige sleutelgoedere plaaslik geproduseer sal moet word. Die ANC is ingestel op die skema ondanks die waarskuwings dat dit die plaaslike prys van vervaardigde goedere gaan opjaag.

Hierdie jaar het die regering effens meer omvang as wat in sy begroting verwag is, wat baie van die dringendheid vir enige hervormings wegneem. Die meevaller van belastingontvangste van mynmaatskappye as gevolg van lewendige kommoditeitspryse kan beteken dat inkomste soveel as R200 miljard hoër kan wees. Dit is meer as 13 persent bo wat verlede jaar in die begrotingsvoorspelling verwag is. En as Rusland wel die Oekraïne binneval, sal Westerse sanksies teen Moskou beteken dat Suid-Afrikaanse uitvoere van palladium, platinum en goud sal styg en die pryse van hierdie metale sal ook styg. Dit kan ‘n langtermyn meevaller beteken, wat die druk vir hervorming sal verminder.

Dit sal die beste wees dat die meevaller gebruik word om skuld te betaal, eerder as vir groter besteding. Selfs met hierdie meevaller is daar nie plek vir ‘n Basiese Inkomstetoelaag wat die regering onder toenemende druk kom om in te stel nie. Die beste wat die regering in hierdie begrotingsrondte kan doen, sal wees om voort te gaan met die spesiale maandelikse Covid-toelae van R350.

Maar met onvoldoende groei en stygende werkloosheid, sal die geskreeu vir nuwe maatskaplike toelaes onophoudelik wees en toenemend onbekostigbaar.

 

Geskryf deur Jonathan Katzenellenbogen en geplaas met vergunning van die Daily Friend.

Leave a Reply

error: Content is protected !!