Skip to main content

4 Februarie 1920

Teen die 1920’s het die ontwikkeling van vlugte aansienlik gevorder, deels as gevolg van die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog. Brittanje, wat as oorwinnaars uit hierdie oorlog getree het, het ook ‘n groot voorraad vliegtuie en personeel besit wat opgelei is in die gebruik en instandhouding daarvan. Die Britse Ryk was destyds die grootste ter wêreld, en het dus lande ‘n hele ent van Engeland self regeer.

Vooruitgang wat tydens die Eerste Wêreldoorlog in vliegtuie gemaak is, het die administrasie van hierdie ver, afgeleë kolonies, moontlik baie geriefliker gemaak. Dit was in hierdie gees dat die Britse Lugmag roetes na die Verre en Midde-Ooste, Australië en die Britse Kolonies in Afrika begin verken het.

Vlugte is egter steeds beskou as die domein van state en die weermag. Dus is die privaat poging wat op 4 Februarie 1920 van stapel gestuur is om die Londen-na-Kaapstad-roete te open, met groot skeptisisme deur die Britse owerheid begroet. Maar die oomblik wat die poging op die punt was om ‘n realiteit te word, het die Britse owerhede inderhaas by die ekspedisie aangesluit.

Ongelukkig sou hierdie ekspedisie nie suksesvol wees nie, aangesien die nodige tegnologieë nie voldoende ontwikkel was nie en al vier vliegtuie wat vanaf Londen opgestyg het, daarna op die Afrika-kontinent neergestort. Twee Suid-Afrikaanse vlieëniers, lt-kol Pierre van Ryneveld en kapt. CJQ Brand, was deel van die ekspedisie wat dit na Kaapstad gemaak het. Dit is bewerkstellig deur een van die neergestorte vliegtuie te vervang, en na ‘n verdere ongeluk ‘n vliegtuig van die Suid-Afrikaanse Lugmag te leen.

Verwysings

Churchill. W et al, (1920), Imperial Air Routes: Discussion, The Geographical Journal, Vol. 55, No. 4 (Apr., 1920), pp. 263-270 Gepubliseer deur: Blackwell Publishing namens The Royal Geographical Society (met die Institute of British Geographers)|McCormack. R. L, (1989) Gemiste geleenthede: Winston Churchill, die lugbediening en Afrika, 1919-1921, The International History Review, Vol. 11, No. 2 (Mei, 1989), pp. 205-228

Leave a Reply

error: Content is protected !!