Skip to main content

Die Covid-19-infeksiesyfer tydens die vierde golf was so hoog soos met vorige golwe, maar daar was aansienlik minder sterftes en ‘n kleiner persentasie mense het hospitalisasie benodig, volgens dr. Jacques Snyman, kliniese risiko-kenner.

“Uit skemadata kon ons sien daar was baie mense wat positief getoets het, maar min was so siek dat hulle in die hospitaal opgeneem moes word,” sê dr. Snyman, mediese adviseur van Health Squared Medical Scheme.

Dr. Snyman wys daarop dat gedurende die vierde golf, nasionaal, die persentasie mense wat positief getoets het en hospitaalopnames ‘n hoogtepunt bereik het in die middel van Desember en sedertdien skerp afgeneem het.

“In die eerste, tweede en derde golf is sowat 20% van die pasiënte wat met Covid-19 in die hospitaal opgeneem is, oorlede, maar dit het verminder tot ongeveer 10% van pasiënte wat in die vierde golf opgeneem is. Dit kan daarop dui dat alhoewel die Omicron-variant meer oordraagbaar is, hierdie variant minder virulent of ‘aggressief’ kan wees as die oorspronklike, Beta- of Delta-variante wat vorige golwe oorheers het.

“Die feit dat ons baie min inperkingsbeperkings as ‘n land oor die feestyd in plek gehad het, kon bygedra het tot die kortheid van die golf. Met baie mense wat ligter simptome ervaar, indien enige, het die hoogs oordraagbare virus vinnig versprei en het die gashere ewe vinnig begin opraak om te besmet,” stel dr. Snyman voor.

“Al hierdie faktore het dalk ‘n rol gespeel in die vorming van die patroon wat in die vierde golf waargeneem is, maar ons moet nie ons wagte in die steek laat nie, want dit is onmoontlik om akkuraat te voorspel wat in die toekoms kan gebeur, en hoe ander variante die verloop van die pandemie of ‘n moontlike vyfde golf.

“Soos die geval is met die griepvirus, kan ons een jaar ‘n relatief ligte griepseisoen sien en die volgende kan ‘n meer virulente stam ontstaan, wat lei tot meer aggressiewe siektes. Dieselfde kan met Covid-19 gebeur, en dit is dus belangrik om waaksaam te bly

Leave a Reply

error: Content is protected !!