Skip to main content

21 Januarie 1960

In die ergste mynramp in Suid-Afrika het ‘n groot gedeelte van die Clydesdale-steenkoolmyn by die Coalbrook-myn naby Sasolburg, Oranje-Vrystaat, ingeval. Sowat 1 000 mynwerkers was toe in die myn en 435 is dood nadat hulle vasgekeer was, terwyl die res kon ontsnap deur ‘n helling skag. Die mynwerkers is deur metaangas voorval en deur rotsstorting doodgedruk.

Geen masjien wat gate groot genoeg kon boor waardeur mense gered kon word, was in die land beskikbaar nie. Onmiddellik ná die voorval het reddingspanne van ander myne in die streek opgedaag en gate is in gebiede geboor waar moontlike oorlewendes kon wees. Toe mikrofone laat sak is, is geen tekens van lewe bespeur nie. Na 11 dae is die redding afgelas. Die meerderheid van die mynwerkers by Clydesdale Colliery was onderdane van Basoetoland en Portugese Oos-Afrika.

Die ongeluk is vermoedelik veroorsaak deur die verbrokkeling van sowat 900 ondergrondse pilare wat ‘n massiewe ineenstorting veroorsaak het. Ná die ramp het die Suid-Afrikaanse regering die Beheerraad vir Steenkoolmynnavorsing in die lewe geroep om steenkoolmynveiligheid en navorsingspilersterkte te verbeter, ondersteun deur die Wetenskaplike en Nywerheidsnavorsingsraad en die Kamer van Mynmynnavorsingsorganisasie.

Die Suid-Afrikaanse Kamer van Mynwese het reddingstoerusting bekom om mans te bereik wat ondergronds in steenkoolmyne vasgekeer is. Soortgelyke toerusting is in 2010 gebruik om vasgekeerde Chileense mynwerkers te red.

 

Verwysings

Pogrund B., (2010), Die 435 SA mynwerkers wat dit nie gemaak het nie, uit Times Live, 14 Oktober, [aanlyn], Beskikbaar by www.timeslive.co.za [Besoek: 20 Desember 2012]|Mfusi N. , (2010), ‘Daar was geen gelukkige einde 50 jaar gelede nie’, uit IOL News, 14 Oktober, [aanlyn], Beskikbaar by www.iol.co.za [Besoek: 20 Desember 2012]

Leave a Reply