Skip to main content

20 Januarie 1697

Kaptein William Kidd is moontlik een van die mees berugte seerowers in die geskiedenis, wat vermoedelik vertroud geraak het met die praktyk van seerowery terwyl hy as vakleerling aan boord van ‘n seerowerskip gedien het, berig sahistory.org.za.

In 1689 het hy en die ander lede van ‘n seerowerbemanning gerebelleer en na die Engelse kolonie Nevis gereis. Daar het hulle die eiland teen ‘n Franse inval verdedig. Kidd is toe deur die Engelse aangestel en is die kapteinskap van die Adventure Galley aangebied – ‘n skip met ‘n missie om alle Franse vaartuie sowel as die seerowers van Madagaskar te vang.

Op soek na ‘n bemanning, het Kidd na New York gevaar waar hy voormalige seerowers en huursoldate gekies het om saam met hom te dien. In 1696 het Kidd koers gevat na die Kaapse kus, waar sy vaartuig volgens berigte op 20 Januarie 1697 opgemerk is.

Teen hierdie tyd was die Adventure Galley glad nie suksesvol in sy missie nie. ‘n Derde van die bemanning is deur cholera getref, en die seerowers wat in Madagaskar verwag was, het nie opgedaag nie. Kidd het toe ook na die Rooi See gevaar op soek na seerowers, maar kon nie enige vind nie. As alternatief het hy ‘n Armeense skip, die Quedagh Merchant, gekaap wat met goud, silwer en waardevolle sy gelaai was. Dit is as ‘n daad van seerowery beskou, aangesien Kidd slegs die opdrag gekry het om Franse skepe aan te val en die Quedagh-handelaar was aangevoer deur ‘n Engelsman. Dit was hierdie aanval wat gelei het tot Kidd se arrestasie in 1699.

Na ‘n tydperk in eensame aanhouding is hy aangekla van 5 aanklagte van seerowery en een van moord. Kidd is skuldig bevind op al hierdie aanklagte en is in 1701 op die Execution Dock in Londen gehang. Sommige bronne sê dat Kidd se bekendheid eerder gespruit het uit sy ongenaakbare behandeling van sy bemanning eerder as sy affiniteit vir seerowery. Sy verhaal word dikwels gekoppel aan verhale van versteekte skatte rondom die eilande van Nieu-Engeland.

Verwysings:

Wilczynski, K., A Biography of William Kidd, van Pirates info, [aanlyn], Beskikbaar by piratesinfo.com [Besoek: 11 Januarie 2010]|historic-uk, Captain William Kidd – Privateer and Pirate, from Historic UK, [aanlyn] ], Beskikbaar by historic-uk.com [Besoek: 11 Januarie 2010]|thewayofthepirates, Famous Pirate William Kidd, van The Way Of The Pirates, [aanlyn], Beskikbaar by thewayofthepirates.com [Besoek: 11 Januarie 2010]

Leave a Reply

error: Content is protected !!