Skip to main content

Die Nasionale Vervolgingsgesag (NVG) sê hy herbou die instelling geleidelik “na jare van ondermyning” deur diegene wat staatskaping nagestreef het.

Die aanklaerliggaam het gereageer op die vrystelling van die eerste deel van die staatskapingsverslag.

In die verslag wat deur die voorsitter van die Staatskapingskommissie, waarnemende hoofregter Raymond Zondo, geskryf is, is die NVG geblameer vir sy “versuim om voldoende, of hoegenaamd, op die uitdagings van staatskaping te reageer” en het ’n “deeglike hersiening” aanbeveel om die “oorsake en die aard van sy institusionele swakhede te verstaan.”

Die NVG het in ’n verklaring gesê hy het nie weggeskram om die uitdagings te erken wat hulle in die gesig staar nie.

“Die Nasionale Direkteur van Openbare Vervolging, advokaat Shamila Batohi, het die uitdagings wat die NVG in die gesig staar in die openbaar erken, insluitend in sy pogings om hoëvlak-korrupsie-aangeleenthede te vervolg. Die NDOV het ook die gepaardgaande uitdagings wat die NVG se wetstoepassing-eweknieë in die gesig staar, en die impak wat dit het op die NVG se vermoë om komplekse misdade te vervolg,” lui die verklaring.

Die NVG het verder erken dat die herbou van die instelling nie maklik bereikbaar of vinnig sou wees nie.

“Tog is aansienlike vordering gemaak, en die NVG word stadig maar seker herbou om dit in staat te stel om sy lewensbelangrike mandaat na te kom. Die NVG sal ook voortgaan om interne prosesse te prioritiseer om te verseker dat enige aanklaers wat betrokke is by dade van kriminaliteit of onbehoorlike gedrag, insluitend in die konteks van staatskaping, effektief en regverdig hanteer word.”

Die vervolgingsgesag het beklemtoon dat sy onafhanklikheid van enige invloed van kardinale belang is vir die uitvoering van sy mandaat om oortreders te vervolg.

“[Gegewe] die belangrikheid daarvan om die toekomstige kaping van die NVG, of enige ander staatsinstelling, wat na aan finansiële ineenstorting gebring is, te vermy, is dit van kardinale belang dat die NVG se de jure en de facto onafhanklikheid verseker word, insluitend ingevolge sy verhouding met die Hoofbestuur en op die wyse waarop die NVG se senior leierskap aangestel word.

“Aangesien die NVG die vervolging van diegene wat by staatskaping geïmpliseer word, opskerp, is dit van kardinale belang dat sy optrede onafhanklik is, en gesien word as onafhanklik van enige onbehoorlike invloed. Enigiets anders as dit, sal Suid-Afrika se vertroue en vertroue in die reël van wet en behoorlike proses, wat om verskeie redes reeds op kommerwekkend lae vlakke, is ondermyn.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!