Skip to main content

Ons ken nou almal die getalle en die omvang van die krisis wat Suid-Afrika in die gesig staar.

Met die uitgebreide werkloosheidsyfer is byna 50% van alle Suid-Afrikaners werkloos. Dit het aansienlike breër implikasies vir Suid-Afrika, met minder mense wat tot die ekonomie bydra en nie vir hulself en hul gesinne kan voorsien nie. Dit het ook tot gevolg dat mense in gebreke bly met skuld of ander betalings, wat ander ekonomiese gevolge het en wat Suid-Afrika se ekonomiese vooruitgang verder vertraag.

Dit is voordat ons nog mense in Suid-Afrika in oorweging bring wat nog nooit gewerk het nie en waarskynlik nooit sal werk nie, danksy ’n kombinasie van swak onderwys en ’n gebrek aan ekonomiese geleenthede. ’n Persoon wat pas matriek in die Transkei-landelike gebied voltooi het en nie die middele het om verder te studeer nie, kan heel moontlik tot ’n lewe van werkloosheid veroordeel word, met alles wat dit vir die persoon se waardigheid en toekomshoop beteken.

Waarop dit neerkom – agter die werkloosheidstatistieke of armoedegetalle is ‘n ware mens, met al die hoop en drome wat elkeen van ons het.

Dié gedagte is Saterdag voor my deur gelê toe ek en ‘n vriend ‘n drankie by ‘n plaaslike watergat gedrink het. ‘n Algemene gesig in Suid-Afrika, veral in groot stede, het ‘n smous ons ook genader en sy ware probeer verkoop, in hierdie geval sokkies en vadoeke. Ons het met die kêrel begin praat. Dit blyk dat hy ‘n opgeleide onderwyser in besit van ‘n bemarkingsgraad is. Hy het pas van Harare af na Suid-Afrika gekom. Hy het ons vertel hoe hy sy bemarkingswerk by ‘n maatskappy in die Zimbabwiese hoofstad prysgegee het, aangesien hy eenvoudig nie genoeg betaal was nie en dat dit beter sou wees om hierheen te kom om goedere suid van die Limpopo te smous. Hy het ook gehoop om genoeg te maak om sy vrou en drie kinders wat nog in Harare was, te onderhou, asook om genoeg geld te maak om vir sy vrou ‘n skootrekenaar te koop en haar te help om haar studies te voltooi om ‘n geoktrooieerde rekenmeester te word.

Daar is natuurlik niks fout daarmee om goedere aan mense in kroeë te verkoop nie, maar dit is veelseggend dat die man wat ek Saterdag ontmoet het, ‘n kantoorwerk in Harare opgegee het om sy geluk in hierdie land te probeer vind deur vadoeke en sokkies te verkoop. Dìt ten spyte van al die onsekerheid wat daarmee gepaard gaan en as ‘n buitelander wat probeer om sy pad in ‘n buiteland te baan wat ‘n goed gedokumenteerde geskiedenis van xenofobie het.

En dit weerspieël my punt dat agter statistieke van werkloosheid of ekonomiese en ander vlugtelinge regte mense is wat opofferings moes maak of drome moes prysgee. Die rampspoedige grondhervormingsbeleid wat meer as twee dekades gelede in Zimbabwe geïmplementeer is, tesame met die druk van geld wat gelei het tot hiperinflasie en die vernietiging van spaargeld en die Zimbabwiese dollar, is nie net een of ander abstrakte gebeurtenis of ‘n voetnota in ‘n ekonomiese handboek nie. Slegte beleid het werklike gevolge en kan mense se lewens vernietig.

Slegte beleid, wat lei tot ekonomiese regressie, het werklike gevolge en vernietig die potensiaal van mense. Een van die ergste aspekte van apartheid was die vernietiging van menslike potensiaal, met mense wat geleenthede geweier is en die moontlikheid om die beste mens te word wat hulle kan wees, bloot weens die kleur van hul vel.

En dit gaan vandag steeds in lande voort. Alhoewel Zimbabwe se mislukte beleid nie op dieselfde vlak van verdorwenheid as apartheid is nie, het dit ook gelei tot die vernietiging van menslike potensiaal op ‘n soortgelyke vlak. En Suid-Afrika loop die risiko om in dieselfde strik te trap.

Suid-Afrika gaan voort om in ‘n ekonomiese dood-spiraal te beweeg. Onlangse gebeure, soos die inferno in die Parlement, is ‘n teken van ‘n staat wat beheer verloor het en, miskien selfs meer kommerwekkend, geen belang het om eers te probeer om beheer te herwin en doeltreffend te begin regeer nie.

Terselfdertyd word beleide wat gewaarborg is om Suid-Afrika se ontwikkeling verder te kniehalter, soos onteiening sonder vergoeding (OSV) en die Nasionale Gesondheidsversekeringskema, steeds deur die regering uitgestuur. Ten spyte van die terugslag wat die regering in Desember gekry het in sy druk om die eiendom van burgers te neem sonder om daarvoor te betaal, blyk dit steeds dat dit op een of ander manier OSV wil implementeer.

As Suid-Afrika op sy huidige pad voortgaan sal selfs meer menslike potensiaal vernietig word. Diegene met die middele soek reeds in die buiteland na ‘n toekoms vir hulself en hul gesinne, en dit sal teen ‘n selfs groter tempo (indien moontlik) voortgaan as tans. En selfs meer mense, soos ons hipotetiese onlangs gemunte matrikulant in die landelike Transkei, sal veroordeel word tot ‘n lewe van armoede en hopeloosheid.

En Suid-Afrika se voortgesette ekonomiese regressie het gevolge ver buite ons grense. Mense van Suider-Afrika en verder kom al geslagte lank na hierdie land om hul fortuin te soek, of net ‘n beter lewe. ’n Suid-Afrika wat nie meer ’n funksionerende ekonomiese entiteit is nie, sal mense nie net in Bloemfontein of Kuruman raak nie, maar ook in Blantyre en Kinshasa.

Slegte beleid het werklike gevolge en raak regte mense. Dit is tyd om teen hulle op te staan.

 

Geskryf deur Marius Roodt en geplaas met vergunning deur Daily Friend.

Leave a Reply