Skip to main content

Die ZANU PF se Sandton-tak in Suid-Afrika het ‘n voorstel gemaak om ‘n ‘Dr (Aaron) Motsoaledi Aviation Bill’ te maak wat ‘n besoedelingsheffing sal hef op alle Suid-Afrikaanse lugverkeer wat oor Zimbabwe vlieg, hetsy in of uit die land.

Die voorgestelde belasting op vliegtuie wat na en van Suid-Afrika vlieg is in reaksie op Suid-Afrika se Minister van Binnelandse Sake, Aaron Motsoaledi, se besluit om nie verblyfpermitte te hernu vir Zimbabwiërs wat in dié land woon nie.

Simba Chitando, die voorsitter van die Zanu PF Sandton-tak, het gesê: “Zimbabwiese lugruim is deel van sy grondgebied en moet beskerm en teen onbillike uitbuiting bewaar word, berig NewZimbabwe.com.

“Die Dr Motsoaledi Aviation Bill poog om die Zimbabwiese lugruim te beskerm en Zimbabwe se ekonomiese doelwitte te bewaar, wat die bevordering van die regte van ZEP-houers, Zimbabwiese vragmotorbestuurders en slagoffers van xenofobiese geweld insluit.”

“Die Dr Motsoaledi-wetsontwerp het geen strafagenda nie. Dit poog bloot ‘om die soewereiniteit en onafhanklikheid van Zimbabwe te bewaar en te verdedig’ soos bepaal deur artikel 8 van die Grondwet van Zanu PF,” het hy bygevoeg.

Alhoewel die publieke standpunt van die Zimbabwiese regering is dat hy Suid-Afrika se besluit respekteer om nie die permitte te hernu nie, word berig dat baie Zanu PF-lede woedend is en gewaarsku oor ‘n komende koue oorlog tussen die twee lande.

Die sogenaamde Zimbabwe Exemption Permits (ZEP) het op 31 Desember verval, wat kan veroorsaak dat na raming 250 000 Zimbabwiërs hul werk en hul bankrekeninge kan verloor en gedeporteer kan word.

Die besluit word in die hof betwis deur die ZEP-houersvereniging en NRO Amity Africa, wat aanvoer dat houers van die nou-verstreke ZEP’s daarop geregtig is om permanente verblyfstatus in SA te kry.

Volgens Zanu PF se voorgestelde besoedelingsheffing sal die fondse egter gebruik word om die terugkeer van ZEP-houers na Zimbabwe te help, asook om vragmotorbestuurders en Zimbabwiese slagoffers van xenofobiese geweld in SA te vergoed.

‘n Gedeelte van die fondse wat met die heffing ingesamel word, sal gebruik word om flora en fauna te plant in gebiede wat negatief geraak word deur lugverkeer wat oor Zimbabwe vlieg.

Die voorgestelde lugvaartwetsontwerp beoog ook die verskaffing van belastingvakansies en verskeie ander aansporings vir buitelandse lugvaartmaatskappye wat uit Zimbabwe aankom en vertrek.

Dit sal enige finansiële las wat deur die besoedelingsheffing op hulle geplaas word, verlig. Alle heffings op die lugvaartmaatskappye wat uit Zimbabwe aankom en vertrek sal verminder word.

“Suid-Afrika was dekades lank ons ​​naaste bondgenoot, aangesien ons – onder die frontlinie-lande – die swaarste van die koste van die bevrydingstryd gedra het,” het Chitando gesê.

“Suid-Afrika se vyandigheid teenoor Zimbabwiërs kom op ‘n tyd dat nasionalisme weer opkom, maar dit is ‘n tweerigtingstraat. Zimbabwe is nie sonder middele om vreedsaam te reageer op hierdie provokasies van Suid-Afrika nie.

“Baie van ons sien dit as ’n geleentheid om die Zimbabwiese ekonomie te herbou, belastingaansporings te bied aan maatskappye wat in SA gebaseer is wat bang is vir hul toekoms daar, en maatskappye te begin lok om hierheen te hervestig.

“Dit kan ‘n bedekte seën wees, aangesien ons nou die land moet regruk en sakegeleenthede en werksgeleenthede moet skep op ‘n manier wat nooit moontlik was onder (wyle president) Robert Mugabe nie.”

Die Zanu PF-voorstel sê die besoedelingsheffing is nie ‘n strafmaatreël nie en het sterk steun ontvang van baie Zanu PF-lede wat bekommerd is oor die vyandigheid deur die Suid-Afrikaanse departement van binnelandse sake teenoor Zimbabwiërs.

Leave a Reply

error: Content is protected !!