Skip to main content

Die Tegeta Exploration and Resources wat deur Gupta besit word, het daarin geslaag om ‘n tussentydse hooggeregshof-interdik te bekom wat tydelike sal keer dat sakereddingspraktisyns ‘n krediteurevergadering belê wat daarop gemik is om ‘n sakereddingsplan vir (Optimum Coal Terminal OCT) tot stemming te bring.

Die bevel, wat verlede week gegee is, verhoed gesamentlike sakereddingspraktisyns Juanito Damons en Kurt Knoop om ‘n Artikel 151 (1) vergadering van krediteure te belê of voor te sit.

Dit is hangende die uitslag van ‘n tweede deel van die hofaansoek om ‘n dispuut te besleg oor wie oor die plan mag stem – óf die sakereddingspraktisyns óf die direkteure van Tegeta Exploration and Resources.

Tegeta besit OCT, wat as sy enigste bate ‘n winsgewende belang in die Richardsbaai-steenkoolterminaal het. Daar word aangevoer dat ‘n versuim om die OCT-plan aan te neem ‘n goedgekeurde sakereddingsplan ten opsigte van Optimum Coal Mine (OCM) kan laat sink – en daardeur planne vir Liberty Coal om die myn te bekom ingevolge ‘n skuld-tot-ekwiteit-transaksie kan beïnvloed.

‘n Belangrike deel van hierdie skuld-tot-ekwiteit-transaksie is dat dit voorsiening maak vir ‘n multimiljardrand Eskom-eis.

Woensdag se hofbevel volg op ‘n aansoek wat deur die bedrogbeskuldigde Ronica Ragavan, een van drie Tegeta-direkteure, ingedien is.

Ragavan is uit op borgtog van R10 000 ná haar hofverskyning in September op aanklagte van bedrog en geldwassery. Dit is dieselfde kriminele saak wat inhegtenisnemingslasbriewe – en ‘n aansoek om Interpol Red Notices deur Suid-Afrikaanse wetstoepassers – vir haar voormalige base Atul en Rajesh Gupta en hul vrouens, Chetali en Arti, veroorsaak het.

Ragavan se mede-direkteure in Tegeta, voormalige Gupta-ondernemingswerknemers Ashu Chawla en Ravi Nath het bevestigende beëdigde verklarings ter ondersteuning van die aansoek ingedien.

Hofstukke meld dat die beëdigde verklaring van Nath, die onderwerp van ‘n Interpol Rooi Kennisgewing, ongeteken is omdat hy in Indië is en die aansoek oor die Diwali-tydperk verhaas is.

Beide OCT en Tegeta is onder agt maatskappye in Gupta-besit wat in Februarie 2018 in vrywillige sakeredding geplaas is ná ’n besluit deur Suid-Afrika se groot banke om hul rekeninge te beëindig.

OCT is deel van ‘n winsgewende trio van bates, insluitend Optimum Coal Mine.

Luidens Ragavan se beëdigde verklaring, wat vir die interdikaansoek ingedien is, is Tegeta een van vier krediteure van OCT en het ‘n eis van R40 miljoen. Sy sê die partye is, na bewering op kort kennisgewing, kennis gegee van ‘n krediteurevergadering wat op 10 November 2021 gehou sou word.

Die vergadering was geskeduleer sodat geaffekteerde partye oor ‘n sakereddingsplan vir OCT kon stem.

Maar terwyl die reddingspraktisyns aanvanklik ingestem het dat Tegeta se direkteure – Ragavan, Nath en Chawla – namens die maatskappy sou stem, het hulle na bewering later hul deuntjie verander en daarop aangedring dat hulle nie namens die maatskappy moet stem nie.

Dit het gelei tot ‘n dispuut wat volgens Ragavan eers afgehandel behoort te word aangesien die krediteure van Tegeta ook nog nie ‘n sakereddingsplan vir dié maatskappy aanvaar het nie. En daarsonder, sê Ragavan, sal Tegeta geen “mandaat” hê om ‘n stemming by die LGO-vergadering uit te voer nie en sal daardeur benadeel word. Sy het gesê daar was geen haas nie, aangesien albei maatskappye in elk geval “jare” in sakeredding is.

Ragavan het aan die hof ‘n uiteensetting van die eienaarskapstruktuur verskaf, met die Guptas se vlagskip, Oakbay Investments (nie in sakeredding nie), wat ‘n 29%-belang in Tegeta besit. Tegeta besit op sy beurt 100% van OCT, OCM en Koornfontein.

Ragavan het reddingspraktisyns van OCT daarvan beskuldig dat hulle ‘n “vermeende” reddingsplan op 26 Oktober 2021 gepubliseer het; een wat volgens haar opgestel is met die ooglopende doel om Liberty Coal te bevoordeel. (Ragavan het geen verdere besonderhede verskaf nie.)

Liberty Coal is gereed om eienaarskap van Optimum Coal Mine oor te neem ingevolge ‘n omstrede skuld-tot-ekwiteit-transaksie. Die Mededingingskommissie het twee maande gelede onvoorwaardelike goedkeuring vir die transaksie verleen en meer onlangs het Liberty ook artikel 11-toestemming van die departement van minerale bronne gekry vir die oordrag van die mynregte.

Ragavan sê ingevolge die voorgestelde sakereddingsplan het OCT vier krediteure met proporsionele stemreg, en hulle sluit in RBTC met 59%, Tegeta met 26,7% en Transnet Freight Rail met ‘n beweerde betwiste eis van net meer as R20 miljoen en stemreg van 13,29%.

Sy glo dat Tegeta, hoewel nie die grootste krediteur nie, vetoreg sou hê en daarom soek die maatskappy ‘n verklaring dat die direkteure oor die LGO-plan moet stem en nie die reddingspraktisyns nie. Hierdie deel van die aansoek moet nog aangehoor word.

Die sakereddingsverrigtinge oor die Gupta-maatskappye sloer al etlike jare, deels weens ‘n groot volume litigasie, waarvan sommige pogings behels het om die sakereddingspraktisyns van sommige van die maatskappye te verwyder.

Geplaas met vergunning van Daily Maverick. Geskryf deur Jessica Bezuidenhout vir Scorpio.

Leave a Reply