Skip to main content

Op 1 Januarie vanjaar het Quratulain Rehbar, ‘n joernalis van Kasjmir, wat onder Indiese administrasie val, wakker geword en gesien dat sy vir ‘n “aanlyn veiling” gelys is. Haar foto is sonder haar toestemming verkry en op ‘n toepassing gelaai waar sy “verkoop” sou word.

Sy was nie die enigste een nie.

Foto’s van meer as 100 Moslemvroue, insluitend die prominente aktrise Shabana Azmi, die vrou van ‘n sittende regter van die hooggeregshof in Delhi, verskeie joernaliste, aktiviste en politici is op die app vir ‘n veiling vertoon as “Bulli Bai” van die dag.

Selfs Fatima Nafees, die 65-jarige ma van die verdwene student Najeeb Ahmed, en die Pakistanse Nobelpryswenner Malala Yousafzai is nie gespaar deur die boelies agter die app nie.

Ná verlede Julie se “Sulli Deals”, waarin byna 80 Moslem-vroue “te koop” aangebied is, was “Bulli Bai” die tweede sulke poging in minder as ‘n jaar.

“Beide ‘Bulli’ en ‘Sulli’ is neerhalende woorde wat vir Moslemvroue in plaaslike ‘slang-taal’ gebruik word. Hierdie keer is die Punjabi-taal egter in die ‘Bulli Bai’-koppelvlak saam met Engels gebruik,” het die joernalis Mohammad Zubair, wat vir die feitekontrole-webwerf AltNews werk, aan Al Jazeera gesê.

Rehbar, wat voorheen in Julie verlede jaar oor die “Sulli Deals”-veiling berig het, het aan Al Jazeera gesê sy was geskok om haar foto op die app te sien.

“Toe ek my foto sien, het my keel dik geword, ek het hoendervleis op my arms gehad en ek was gevoelloos. Dit was skokkend en vernederend,” het sy gesê.

Alhoewel daar geen werklike verkoop betrokke was nie, was die aanlyn toepassing – geskep op die oop sagteware-ontwikkelingswebwerf GitHub wat deur Microsoft besit word – volgens Rehbar bedoel om “vokale Moslemvroue te verneder en te verneder”.

Die toepassing is Saterdag verwyder, met slagoffers wat sê die koppelvlak van die GitHub-uitbreiding op “Bulli Bai” was soortgelyk aan die een wat deur “Sulli Deals” gebruik word.

Teen Saterdagaand het tientalle ander Moslemvroue hul skok en verontwaardiging op sosiale media begin plaas nadat hulle hul foto’s en besonderhede op die toepassing gesien het.

Onder hulle was Ismat Ara, ‘n joernalis in die hoofstad, Nieu-Delhi.

Ara het Saterdag ‘n klag by die Delhi-polisie ingedien teen “onbekende mense” vir die teistering en belediging van Moslemvroue op sosiale media “wat gedokterde foto’s in onaanvaarbare en skandelike konteks gebruik”.

Op grond van haar klagte is ‘n eerste inligtingsverslag (FIR) Sondag deur die Delhi-polisie se kubermisdaadeenheid geregistreer, gemik op verskeie afdelings van die Indiese Strafkode wat betrekking het op die bevordering van vyandskap op grond van godsdiens, dreigende nasionale integrasie en seksuele teistering van vroue.

Leave a Reply

error: Content is protected !!