Skip to main content

 

As jy vermoed dat iemand jou WiFi steel, wys BusinessTech hoe jy onbekende toestelle kan opspoor en blokkeer om te verseker dat jou tuisnetwerk volgens die kuberveiligheidsfirma, Trend Micro ten volle veilig is.

Byna almal van ons het WiFi in ons huise, en baie van ons gebruik waarskynlik WiFi-verlengers om ons netwerk se reeks te vergroot, merk Trend Micro op.

Aan die een kant is dit wonderlik – jy kan toegang tot die internet kry vanaf enige van jou toestelle, vanaf enige plek in jou huis. Aan die ander kant is dit nie so wonderlik nie – as jou WiFi-netwerk nie veilig is nie, kan jou bure of diegene in die omgewing ook toegang daartoe kry. Wanneer hulle jou verbinding deel, gaan jou spoed aansienlik stadiger wees.

Wat veel erger is, is dat as jou netwerk nie veilig is nie, jou data deur kuberkrakers onderskep word. Jou persoonlike inligting kan gesteel word. Dit beteken gebruikersname, wagwoorde, finansiële inligting, mediese rekords, of enigiets wat op jou toestelle gestoor word, is in gevaar.

Hoe om te kyk wie aan jou WiFi gekoppel is

Trend Micro het twee maniere geïdentifiseer waarop jy kan sien wie jou internetverbinding gebruik. Die eerste is redelik ingewikkeld vir die meeste, so as jy nie tegnies vaardig is nie, oorweeg dit om na die tweede opsie te kyk.

  1. Gaan jou router se webgebaseerde administrasiebeheerpaneel na.

Daar is heeltemal te veel routervervaardigers om ‘n gedetailleerde gids vir almal te kan maak, maar die instruksies hieronder sal oor die algemeen dieselfde wees:

Vind jou router se IP-adres.

Maak ‘n webblaai oop en kry toegang tot jou router se webgebaseerde administrasiebeheerpaneel. Jy sal die administratiewe gebruikersnaam en wagwoord moet ken om aan te meld.

Navigeer deur die beheerpaneel en bekyk die DHCP-kliënttabel (afhangende van watter handelsmerk router jy het, dit kan dalk iets anders genoem word). Dit sal vir jou ‘n lys gee van al die toestelle wat aan jou netwerk gekoppel is.

  1. HouseCall for Home Networks — ‘n makliker opsie.

Trend Micro se heeltemal gratis nut, HouseCall for Home Networks, laat jou jou tuisnetwerk en gekoppelde toestelle deur jou rekenaar of mobiele toestel skandeer sodat jy presies kan sien wie gekoppel is.

Dit is hoe dit werk:

Laai HouseCall for Home Networks gratis af en installeer dit.

Maak die toepassing oop.

Klik “Skandeer nou”.

Nadat die skandering voltooi is, sal jy al die toestelle sien wat aan jou tuisnetwerk gekoppel is.

As jy enige verdagte toestelle of enige toestelle sien wat jy nie herken nie, is dit ‘n goeie idee om die toestel te verwyder deur die volgende stappe te volg.

Hier is hoe om verdagte toestelle van jou Wi-Fi-router te verwyder.

Verander jou WiFi-wagwoord terug na die oorspronklike een. Sodoende sal alle gekoppelde toestelle van jou netwerk verwyder word. Dit sal elkeen wat toegang het sonder jou toestemming afskop, maar jy sal dan al jou toestelle weer moet koppel.

Enkripteer (verander jou kode) jou netwerk: Dit is ‘n belangrike stap om te verseker dat jou netwerk veilig bly.

Deaktiveer jou router se WPS-, afstandbestuur- en UPnP-kenmerke. Dit kan ook die sekuriteit van jou netwerk verlaag. As optimale sekuriteitsvlakke verlang word, deaktiveer al hierdie opsies. Toegang opsies kan gevind word in jou router se webgebaseerde beheerpaneel.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!