Skip to main content

Bankbedrogbestuur was nog altyd dinamies, vinnig en kompleks. Bedrieërs ontwikkel voortdurend hul taktiek om by veranderinge in die banklandskap aan te pas en swakhede en kwesbaarhede uit te buit, sê Toby Carlin, ‘n senior direkteur vir bedrog, kuberverwante sake by FICO.

Dit het net versnel met tegnologiese vooruitgang en digitale transformasie. Nou, meer as ooit, het banke die regte prosesse en tegnologie nodig om vinnig en doeltreffend op enige bedrogscenario te reageer, het Carlin gesê.

Een opkomende bedrogneiging wat banke wêreldwyd steeds teister, is die toename in rekeningoorname-bedrog (ACTO). ACTO-bedrog is wanneer bedrieërs ongemagtigde toegang tot rekeninginligting verkry om fondse uit ‘n persoon se bankrekening te onttrek of ongemagtigde kredietkaartaankope te doen, berig BusinessTech.

Hierdie tipe bedrog is niks nuuts nie, maar dit word al hoe meer algemeen, het Carlin gesê.

Aite-Novarica, ‘n navorsings- en adviesfirma, het bevind dat 64% van finansiële instellings hoër koerse van ACTO-bedrogaanvalle sien in vergelyking met pre-pandemie tydperke.

Die wêreldwye kredietburo TransUnion het ook ‘n beduidende toename in bedrog en kriminele aktiwiteite wat verband hou met finansiële dienste in Suid-Afrika bespeur, met bedrog in hierdie sektor wat die afgelope jaar meer as 187% toegeneem het.

Suid-Afrika se data volg wêreldneigings, waar die koers van pogings tot bedrog met finansiële dienste met 149% toegeneem het, het die groep gesê.

Omdat meer verbruikers aanlyn gaan vir bankdienste en ander finansiële transaksies, is dit duidelik dat bedrieërs voortgegaan het om hul pogings in die finansiëledienstebedryf op te skerp, wat gelei het tot ‘n toename in digitale bedrogpogings, het Carlin gesê.

Oor alle nywerhede in Suid-Afrika het TransUnion berig dat die koers van vermeende digitale bedrogpogings wêreldwyd met 24% gestyg het wanneer die eerste vier maande van 2021 met die laaste vier maande van 2020 vergelyk word. In Suid-Afrika het die algehele persentasie bedrogpogings met 7 % gedurende dieselfde tydperk toegeneem.

Groeiende ACTO-bedrog verteenwoordig ‘n risiko vir banke omdat gemiddelde verliese dikwels baie hoër is, en daar is ‘n risiko om langtermyn klante te verloor.

Hoe bedrieërs ACTO-bedrogtegnieke aanpas:

ACTO behels gewoonlik die verandering van ‘n rekening se aanmeldbewyse of persoonlike inligting, of registrasie vir nuwe dienste, het Carlin gesê. Gebruikers se geloofsbriewe is meer as ooit tevore in gevaar as gevolg van talle data-oortredings en gesofistikeerde swendelary.

Digitale bankdienste is aan die toeneem, veral gedurende Covid-tye, en nuwe finansiële aanbiedinge kom na vore, wat beteken dat ACTO-bedrog nie binnekort verdwyn nie.

“Banke moet ratser as ooit tevore wees om aanvalle te voorkom deur pre-ACTO-seine te identifiseer en daarop te reageer om aanvalle te stuit. Finansiële instellings benodig intelligente, buigsame en geoutomatiseerde besluitnemingsoplossings wat dit moontlik maak om kliënte suksesvol te beskerm.

“Die vermoë om data vinnig te omskep in opdragte wat aangewend kan word vir insigvolle besluite wat tot besigheidsuitkomste lei, is uiters belangrik vir bedrogbestuur.”

Carlin het gesê dat met kunsmatige intelligensie in die middel van klante se besluite, die gety weer gedraai kan word om die gapings wat deur die hedendaagse bedrieër uitgebuit word, te sluit.

“Kliëntegedrag en verwagtinge sal ontwikkel en diversifiseer in die onmiddelike toekoms, en die bedrogvoorkoming-ekosisteem moet dieselfde kan doen – om te leer en aan te pas, die nuanses tussen opregte en bedrieglike gedrag te verstaan ​​en betyds voorkoming toe te pas.

“Hierdie vermoëns benadruk vandag die beste bedrogbekamping-ekosisteme en moet as noodsaaklik vir banke in Suid-Afrika beskou word.”

Leave a Reply