Skip to main content

Met geweld deur gewapende groepe wat verder as Mosambiek se mees noordelike provinsie Cabo Delgado na die naburige Niassa-provinsie versprei het, het president Filipe Nyusi teen paniek gewaarsku.

Die rebelle wat met die Islamitiese Staat verbind word, het sedert Oktober 2017 aanvalle uitgevoer in Cabo Delgado, ‘n kusprovinsie wat ryk is aan aardgasreserwes en gasheer vir ‘n geraamde $60 miljard se internasionale belegging in gasprojekte.

Die geweld het ten minste 3 100 dood gelaat, volgens die Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), wat politieke geweld oor die grootste deel van die wêreld dophou.

Aanvalle in Niassa, die provinsie direk na Cabo Delgado se weste, is volgens ACLED sedert ten minste middel November aangemeld. Die opstand hou verband met die Islamitiese Staat, maar “die aard van daardie verband is ‘n bietjie onduidelik,” sê Ratner, van ACLED.

Hy het gesê rebelle identifiseer as ‘n Islamitiese groep wie se “kerngriewe eintlik gaan oor die gebrek aan beheer wat plaaslike mense oor hul lewens het.” Die opstandelinge stel voor om plaaslike beheer van die sentrale regering in Maputo te onttrek en eerder” ‘n Islamitiese vorm van selfregering in die noorde” te hê.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!