Skip to main content

 

Tydens ‘n virtuele inligtingsessie Dinsdag het die Spesiale Ondersoekeenheid (SOE) gesê hy ondersoek R14,8 miljard se beweerde onreëlmatige kontrakte wat verband hou met die aankoop van persoonlike beskermende toerusting (PPE).

Die SOE, onder leiding van sy hoof, Andy Mothibi, het die Parlement se rekeningkundige waghond, Scopa, ingelig oor sy ondersoeke na beweerde korrupsie wat verband hou met die aankope van PPE vir die Covid-19-pandemie. Met inleidende opmerkings het Scopa-voorsitter Mkhuleko Hlengwa korrupsie tydens ‘n gesondheidskrisis ‘n “misdaad teen die mensdom” genoem, berig Daily Maverick.

Tydens die inligtingsessie het die SOE gesê dat Covid-verwante uitgawes tussen April 2020 en Junie 2021 sowat R138,8 miljard beloop het. Van hierdie bedrag ondersoek die SOE sowat R14,8 miljard, of sowat 11%, waarvan kontrakte ter waarde van R1,9 miljard na die Spesiale Tribunaal verwys is om dit tersyde te laat stel en die geld terug te kry.

Die SOE het gesê 5 054 kontrakte vir Covid-verwante dienste word ondersoek, met kontrakte wat aan 2 686 diensverskaffers toegeken is. Van hierdie ondersoeke is slegs 29% afgehandel.

Probleme met aanspreeklikheid – hetsy staatsinstellings of individue – belemmer die meeste pogings om fondse terug te kry wat gesteel is deur korrupsie wat verband hou met persoonlike beskermende toerusting.

Leave a Reply