Skip to main content

Volgens Emma Durkin, die hoof van Menslike Kapitaal by Altron Karabina, sien Suid-Afrika ‘n massiewe bedankingsgolf wat die land se post-Covid ekonomiese herstel sal beïnvloed.

Terwyl baie van die fokus van Suid-Afrika se post-pandemiese strategie op infrastruktuur en kapitaalontwikkeling was, is ‘n meer kritieke faktor waardevolle mensekapitaal en broodnodige vaardighede by Suid-Afrikaanse ondernemings, het sy gesê.

Durkin het in die jongste episode van BusinessTalk met Michael Avery gepraat en gesê dat hoewel ‘n toename in bedankings die eerste keer in Julie 2021 aangemeld is, wat maar ‘n druppel vir die sakesektor was, het dit in ‘n volskaalse golf ontwikkel namate meer vaardige mense hul opsies opweeg.

“As ons nie nou na mense omsien nie, gaan die skaars vaardigheidspiek waardeur ons nou gaan ‘n krisis word, en dit is iets wat ons wil vermy,” het sy gesê.

Terwyl Suid-Afrika nie uniek is in die ondervinding van ‘n ‘braindrain’ nie, het Durkin gesê dat die Covid-19-pandemie en sluiting van grense oor 18 maande ‘n opgehoopte aanvraag geskep het, met ‘n aansienlike hoeveelheid mense wat binne ‘n paar maande emigreer.

Alhoewel daar baie negatiwiteit in Suid-Afrika is, het Durkin gesê dat die belangrikste redes dieselfde is as wat dit vir meer as ‘n dekade was, insluitend:

Ontnugtering met die regering;

Beurtkrag;

Hoë werkloosheid;

Armoede.

Durkin het egter opgemerk dat meer onlangse ontwikkelings ook die emigrasiegolf versnel het.

As gevolg van 18 maande van ‘n pandemie, het salarisverlagings, verminderde inkomste en verhoogde inflasie alles ‘n rol gespeel, het sy gesê.

“In wese gaan mense weg om meer geld te kry – dit is regtig so eenvoudig soos dit. Ons het baie gesinne waar ‘n broodwinner of gade hul werk verloor het as gevolg van Covid-19. So daar is verskriklik baie mense wat op die oomblik onder geweldig baie finansiële druk is.”

Leave a Reply