Skip to main content

SONJA BROWN

Verlies aan inkomste as gevolg van Covid-19-inperking is ‘n groot bydraende faktor tot ‘n 90% toename in Gautengse selfmoordgevalle.

“Terwyl inwoners steeds die gevolge van die ekonomies rampspoedige Covid-19-inperking van 2020 en 2021 ervaar, het gevalle van selfmoord in die Gautengse provinsie met 90% toegeneem, van 695 gevalle wat gedurende die 2019/20-boekjaar aangemeld is tot 1325 sterftes wat sedert April 2020 tot op hede aangemeld is,” sê Refiloe Nt’sekhe, die DA se raadslid in Ekurhuleni.

“In ‘n antwoord op my geskrewe vraag aan die LUR vir Gemeenskapsveiligheid, Faith Mazibuko, is dit aan die lig gebring dat die bydraende faktore tot diegene wat besluit het om hul lewe te beëindig depressie, verlies aan inkomste tydens die COVID-19-pandemie, finansiële probleme, dood van familie lede en gesinsgeweld ingesluit het.

“Dit is verskriklik hartseer om te dink deur watter pyn hierdie kwesbare individue gegaan het om so ‘n donker punt in hul lewe te bereik. Selfs oorlewendes van selfmoord het onthul dat dit nooit ‘n maklike besluit is nie, en meestal een wat uit desperaatheid geneem is om hulself te bevry van die pyn wat hulle geen manier het om uit te roei nie.

“Wat selfs verder ontstellend is, is dat die Gautengse departement van maatskaplike ontwikkeling (DSD) geen spesifieke programme het wat die toename in selfmoordsyfers direk takel nie.

In ‘n antwoord op my skriftelike vraag aan die LUR vir Maatskaplike Ontwikkeling, Morakane Mosupyoe, het die departement net maatskaplike werkers wat ‘n wye reeks maatskaplike, emosionele, gedrags-, skool- en gesinsintervensies verskaf deur praktykmetodes in gemeenskappe en skole te gebruik.

“Dit sluit in voorkomings- en bewusmakingsprogramme wat meestal fokus op die bou van veerkragtigheid van gemeenskappe, leerders en die jeug, met programme vir sosiale gedragsverandering, ouerskapprogramme en Ke Moja-dwelmvoorkomingsprogramme. Verder verskaf die departement psigososiale ondersteuningsdienste, sifting, verwysings en bestuur van gevalle van geaffekteerde leerders en hul gesinne, terwyl die verskaffing van terapeutiese intervensies individuele terapie vir diegene met emosionele en gedragsprobleme, individuele berading tydens rou/rou-ondersteuning, en verwysings vir gespesialiseerde dienste en ondersteuning, groepterapie, trauma-ondervraging en gesinsterapie aanbied.

“Die departement het laastens gesê dat hulle krisis-intervensies en vinnige reaksies bied om voorvalle soos leerdersterftes, kinderbeskerming, mishandeling en verwaarlosing, trauma-ondervraging, rou, geweld, depressie en poging tot selfmoord te hanteer.

“Alhoewel hierdie dienste die minimum is wat enige maatskaplike ontwikkelingsdepartement moet verskaf, is daar steeds ‘n dringende behoefte vir die regering om meer programme te formuleer wat baie meer gefokus is op die kwessies van selfmoord en geestesiektes. Die stigma hiervan bestaan ​​steeds in die samelewing en veels te veel mense ly in stilte en isolasie.

“Die Gautengse DMO moet ‘n meer aggressiewe bewusmakingsveldtog begin van watter berading en ondersteuningsdienste beskikbaar is vir diegene wat swaarkry. Baie slagoffers voel dat daar geen hulp binne hul bereik is nie, en daarom moet ek meer bewus gemaak word van watter dienste beskikbaar is en waar hulle toegang daartoe kan kry.

“Die Departement kan begin om hul webwerf baie makliker toeganklik te maak deur ‘n eenvoudige Google-soektog, aangesien dit tans onmoontlik is om so ‘n webwerf te vind. Stel jou voor hoe frustrerend dit moet wees vir iemand wat selfmoord oorweeg, maar steeds probeer om hulp te soek.

“Die Gauteng DSD-webwerf moet ‘n toegewyde blad hê van alle hulpbronne wat beskikbaar is vir diegene wat enige vorm van geestesongesteldheid ly, wat die naaste dienste wat aan hulle beskikbaar is, insluit. Wanneer ‘n mens aan depressie ly, verg dit ‘n groot hoeveelheid inspanning om hulself te probeer onttrek, en daarom behoort dit nie soveel moeite te verg om toegang te kry tot die hulp wat hulle verdien nie.

“Depressie is die stille pandemie wat al te lank geïgnoreer is. As ons ‘n meer sorgsame en simpatieke samelewing wil wees, moet ons hierdie pandemie erken en konfronteer.”

Leave a Reply