Skip to main content

‘SA staar twee uiters ernstige gevare in die gesig. Die eerste is die ANC. Die tweede is die party se onvermoë om homself reg te stel’, berig die bekende rubriekskrywer Justice Malala. Hy skryf oor dit wat ander verslaggewers bang is om te noem.

‘Verlede week se gyselaarsituasie in Midrand, waar vermeende veterane van Umkhonto we Sizwe (MK) en ander vermeende lede van die bevrydingsleërs die minister van verdediging, Thandi Modise, haar adjunk Thabang Makwetla en minister in die presidensie, Mondli Gungubele, teen hul wil in ‘n hotel aangehou het, is ‘n voorbeeld hiervan. Moenie mislei word nie, dit was ‘n voorval wat niks met gewone Suid-Afrikaners te doen gehad het nie. Dit was net die gewone gevaarlike ANC-faksiepolitiek wat hom afgespeel het.

Slegs een van die aangehoudenes is ‘n veteraan. Veterane is lede van MK uit die ANC se weermag van die 1970’s en 1980’s. Die hartseer gebeure in die ‘gyselaarsaal’ in Midrand Donderdagaand is hoofsaaklik veroorsaak deur lede van ‘n ontbinde groep genaamd Umkhonto we Sizwe Military Veterans Association (MKMVA). Hulle is ondersteuners van Jacob Zuma wat onder leiding van wyle Kebby Maphatsoe en ‘n paar ander, soos Des van Rooyen, die man wat ‘n kort tydjie as die minister van finansies gedien het, in die MKMVA gedien het. Die opvallendste kenmerk van die MKMVA is die jeugdigheid van sy lede. Het hierdie ouens, baie in hul 20s, 30s en 40s, wapens teen apartheid opgetel? As dit waar is, is my naam Metusalem.

Die MKMVA is berug daarvoor dat dit deur die Guptas befonds is en deel was van die Zuma/RET-faksie van die ANC. As julle my nie glo nie, vertel my dan hoekom dieselfde mense wat die ministers as gyselaars geneem het, nie ‘n woord gesê het teen Zuma, ‘n oud-president, of Maphatsoe ‘n adjunk-minister in beheer van veterane-aangeleenthede wat nooit ‘n vinger gelig het om aandag aan hul klagtes te gee nie? Tussen 2009 en 2018, toe Zuma in beheer was van die land, was dit alom bekend dat die begrotings van die militêre veterane uitgebrei is. Waar was hierdie veterane?

Dit is dus duidelik dat ons s’n nie ‘n Suid-Afrikaanse probleem is nie, maar ‘n ANC-probleem. Die vraag is dan of die party homself kan red en daardeur ons land kan red. Die antwoord is eenvoudig: die kans daarvoor is nou baie kleiner as wat dit was sedert die optimisme-era van 2018.

Die punt is eerstens dat ‘n faksie van die ANC verantwoordelik was vir Donderdag se voorval. Tweedens, en meer ontstellend, was die ANC se faksiegevegte verantwoordelik vir die onluste in Julie wat 342 mense dood gelaat het. Derdens is die ANC se beleidsverlamming daarvoor verantwoordelik dat ons een van die ergste, indien nie dié ergste, werkloosheidskoerse ter wêreld het nie.

Die groter prentjie is dat ons op dieselfde baie gespanne, gevaarlike situasie is as in Julie. Al die elemente wat nodig is vir drama, soos die onluste van 6 Julie, is teenwoordig: armoede bly endemies, werkloosheid is oorweldigend en ongelykheid heers hoog. Inspirerende en gesofistikeerde politieke leierskap ontbreek fel. Zuma is terug uit die tronk en sing dieselfde deuntjie as wat hy voor die onluste in Julie gesing het. En nou het ons hierdie gyselaarsvoorval gehad.

Wie is veilig in so ‘n omgewing?

President Cyril Ramaphosa is onder beleg van sy eie kamerade. In die vier jaar sedert hy as die ANC-president oorgeneem het, word die party nogsteeds geteister deur verdeeldheid en ‘n kultuur wat sy lede in staat stel om ministers gyselaars te hou, onluste aan te wakker en aan te dryf, instellings van die staat, om oppergesag te ondermyn en teenstrydige boodskappe uit te stuur oor toekomstige beleid van die land.

Die ANC kan homself nie red nie. Waarom dink Suid-Afrikaners dat dit hulle kan red as hy nie eers sy personeel kan betaal, sy lede kan dissiplineer of sy leiers teen sy lede kan beskerm nie? Waarom dink so baie Suid-Afrikaners nogsteeds dat ‘n party wat skynbaar geen visie of plan vir die interne vernuwing het nie, hulle kan lei uit die noodtoestand waarin die land hom bevind?

Die verkiesings op 1 November is plaaslik, maar in werklikheid is dit nasionaal, omdat die oproer en gyselaarsopvolging en binnegevegte wat op nasionale vlak plaasvind, endemies is in munisipaliteite wat deur die ANC regoor die land bestuur word. Die diewery en die straffeloosheid wat op nasionale vlak plaasvind is plaaslik nog erger. Dood of dreigemente van moord is nou algemeen onder ANC-politici op takvlak. Mededinging om hulpbronne het dodelik geword.

Dit is tyd dat Suid-Afrikaners diep nadink oor hoe hulle hul stem uitbring. Hierdie jaar het ons iets diep geleer: stem is ‘n saak van lewe of dood vir ons land. Ons moet dit met nederigheid behandel, met sorg, diep inagneming en met die wete dat ons kinders nie op enige tydstip hoef terug te kyk en te vra nie: wat was fout met die mense dat hulle vir die ANC gestem het?’

Leave a Reply

error: Content is protected !!