Skip to main content

Plaaslike bierdrinkers ondersteun binnekort (sonder dat hulle dit bedoel) kleinskaalse landbou. Hulle weet dit miskien nie as hulle ‘n koue een afsluk nie, maar sommige van die afvalwater wat gebruik was om die bier maak, sal gebruik word om spinasie te kweek.

Die projek, wat Imifino genoem word en gebaseer is op Ibhayi in die Oos-Kaap, is die inisiatief van die Suid-Afrikaanse Brouerye (SAB) wat daarop gemik is om plaaslike gemeenskappe te help om spinasie te verbou, terwyl die brouer terselfdertyd die water kan herwin.

Project Imifino, saam met Project Eden Water Conservation Park – nog ‘n SAB-inisiatief wat die bou van ‘n kunsmatige vleiland behels – sal ‘n kommersiële drupbesproeiingstelsel van 2 000 vierkante meter ontwikkel om die plaaslike gemeenskap te help om spinasie in verhoogde beddens te laat groei.

Die gewasse sal water en voedingstowwe kry wat voorsien word deur die afvalwater wat tydens die brouproses gegenereer word, sonder dat ekstra water of kunsmis gebruik hoef te word.

“Deur Projek Eden kon ons ons impak om ons interne waterverbruik te verminder, verdubbel, en ons kan nou ‘n bron van voedsel en inkomste aan ons plaaslike gemeenskap bied,” sê die direkteur van landbou-ontwikkeling by SAB, Josh Hammann.

SAB het belowe om ‘n kapitaalbelegging aan te bied om projek Imifino in werking te stel, in samewerking met die plaaslike onderneming TaylorMade Water Solutions (TMWS).

“Ons sal die werking van TMWS gedurende die eerste 12 maande ondersteun tydens die konstruksie- en kommersiële vestigingsfase, asook bykomende tegniese en besigheidsafrigting aanbied met die hulp van ons verskafferontwikkelingspan, waarna dit selfonderhoudend sal word,” het hy gesê. Hammann.

Die span wat by die projek betrokke was, onder leiding van die Rhodes-universiteit se P

Departement van Igtiologie en Visserye, het verskillende metodes gebruik om die water uit die afvalwater van die brouery te herwin.

Dit sluit in hoë-alge-opdamming en gekonstrueerde vleilandtegnologie om die water te herwin en die voedingspotensiaal wat in die uitvloeisel toegesluit is, te benut.

“Dit is die drievoudige spiraal op sy beste. SAB lei die weg vir die volhoubare gebruik van ons beperkte waterbronne, terwyl dit beduidende en tasbare sosiale voordele skep deur die inkorporering van die sirkulêre ekonomie en water-energie- en voedselverbindingsbeginsels,” sê uitvoerende hoof van die Waternavorsingskommissie Dhesigen Naidoo.

Hoe dit werk

Die spinasiebeddens gebruik ongeveer 10% van die water wat daardeur vloei, en 90% is nog beskikbaar vir hergebruik.

Die spinasiegewasse dien in wese as ‘n soort behandelingsaanleg. Die gewasse absorbeer voedingstowwe uit die water wat nodig is vir groei, en laat die oorblywende water relatief ‘skoon’.

Hierdie ‘skoonmaak’ van die water stel die brouery in staat om meer daarvan te herwin deur sy waterherwinningsaanleg, wat verder help om die waterdoeltreffendheid van die maatskappy te verbeter.

“Die doel van die stelsel is om ‘n splinternuwe uitset (spinasie) te skep sonder bykomende waterbehoeftes in die opvangsgebied en die verbetering van die watergebruik van die brouery deur verbeterde waterkwaliteit en hergebruikspotensiaal,” volgens die bier-reus.

“Wat begin het as ‘n projek om ons water te behandel, het soveel meer geword,” vertel Hammann opgewonde. “Dit is nie net die eerste volledig groen biologiese behandelingstelsel vir ‘n brouery in Afrika nie, dit is ‘n platform vir die voortsetting van navorsing en ontwikkeling aan die Universiteit van Rhodes, en ‘n bron van werkskepping ter waarde van R2 miljoen se stroomafwaartse waarde per jaar,” berig BusinessInsiderSA.

Leave a Reply

error: Content is protected !!