Skip to main content

Solidariteit het vandag aangekondig dat hy ‘n aansoek ingevolge die Wet op die Bevordering van Toegang tot Inligting (PAIA) geloods het in verband met die omstrede opmerkings van die adjunk-direkteur-generaal van die departement van gesondheid, dr Nicolas Crisp. Dit kom nadat dr Crisp op 30 Augustus verklaar het dat die National Health Insurance (NHI) teen die einde van die jaar in werking tree.

Na aanleiding van hierdie kommentaar het Solidariteit in September vanjaar ‘n regsbrief aan dr Crisp gerig, maar hy het nie gereageer nie. Solidariteit sê hy is dus verplig om ernstiger regstappe te neem, want dit veroorsaak groot onsekerheid onder sy lede in die gesondheidsorgsektor en elders.

‘Dit is uiters onverantwoordelik van ‘n staatsamptenaar om sulke uitsprake te maak terwyl ons nog in die middel van ‘n openbare deelnameproses is. Dit dui daarop dat die regering hierdie prosesse minag en bloot probeer om hierdie beleid te stoomroller,” het Connie Mulder, hoof van die Solidariteit Navorsingsinstituut (SNI) gesê. ‘Boonop het ons geen inligting oor die effek van die implementering van die NHI nie. Wat sou dit beteken vir lede van mediese fondse? Wat sou dit vir gesondheidsorgwerkers beteken? Hoe sou dit verskil van die huidige stand van sake? Die departement het eenvoudig geen aanduiding gegee van wat dit vir Suid-Afrikaners sou beteken nie, ondanks die feit dat gesondheid iets is wat elke persoon direk raak.”

Solidariteit voer verder aan dat navorsing deur die SNI reeds beduidende tekortkominge in die voorgestelde stelsels aangedui het.

“Meer as 85% van die gesondheidsorgwerkers wat aan ‘n studie van die SRI deelgeneem het, het aangedui dat die implementering van die NHI daartoe sal lei dat gesondheidsorgwerkers die land verlaat. Daar sal dus ‘n tekort aan mediese personeel in Suid-Afrika wees, wat beteken dat kwaliteit en spesialisgesondheidsdienste uiters skaars sal wees. Dr Crisp het geen inligting verskaf oor wat vir mediese spesialiste kan verander nie, en dit verhoog onsekerheid,” het Mulder gesê. “Volgens ons berekeninge sal die NHI Suid-Afrika met ‘n tekort van R112 miljard laat. Suid-Afrika kan dit eenvoudig nie bekostig nie, maar daar heers ‘n dawerende stilte oor die besonderhede van hoe die NHI gefinansier sal word. Die geld kan nie geleen word nie, wat beteken dat burgers hoër belasting sal betaal, en die staat swyg oor waar en hoe jy meer belasting gaan betaal.”

“Die NHI sal van Suid-Afrika ‘n sieker en armer land maak. Die feit dat dr Crisp meen dat die regering sulke skadelike en omstrede wetgewing eenvoudig kan oplê ondanks insette, terugvoer en logika, is uiters ontstellend. Die stilte oor die spesifieke besonderhede van hierdie wetgewing dui aan dat die regering die publiek minag. Dit impliseer dat die regering dink dat hulle die publiek kan mislei, en dan op ‘n Sondagaand eenvoudig die NHI ‘met onmiddellike effek’ implementeer. Ons sal dit nie duld nie. Ons eis antwoorde oor die toekoms van gesondheidsorg, en ons sal die regering dwing om hierdie antwoorde te verskaf,” het Mulder afgesluit.

Leave a Reply

error: Content is protected !!