Skip to main content

Kunsmatige Intelligensie is ‘n term wat breed kan strek. Business Insider SA (BISA) wou toets of só iets ‘n artikel kan skryf asof dit ‘n joernalis is.

Die antwoord: ‘ons werk is vir nou veilig’.
Dìt nadat hulle op ‘n advertensie afgekom vir ‘n KI-program wat beweer dat dit artikels kan skryf.
Die KI program word Jarvis genoem en volgens die lokaas vir verkope kan dit ‘skrywersblok beëindig’ en binne enkele minute ‘n oorspronklike, SEO-geoptimaliseerde, nie-plagiaat-kopie vir e-pos, advertensies, webwerwe, advertensies en blogs genereer.
Die resultate verg baie meer werk as wat BISA gedink het.
Uiteindelik het hulle iets gekry wat werkbaar was.
In die steeds veranderende, vinnige wêreld van vandag weet jy nooit wanneer jy dalk oorbodig kan word nie, veral met kunsmatige intelligensie wat tans ‘n omwenteling in alledaagse ondernemings, van versekeringsmaatskappye tot SARS, veroorsaak.
Die KI program beweer dat dat dit vir skrywers ‘n wegspringplek kan gee waaruit skrywers dan hul ‘eie stem’ kan voeg. Dit ‘sal tyd en geld bespaar deur vir jou van nuuts af met humoristiese inhoud vorendag te kom’.
Die instrument, voorheen bekend as Conversion.ai, is ontwikkel deur ‘n groep ontwikkelaars in Austin, Verenigde State, wat gewerk het aan ander sagtewareprodukte soos Payfunnels en Proof. En dit pas by ‘n toenemende aantal soortgelyke KI-kopieskrywerprogramme soos Grammarly, GoCopy, Rtyr of CopyMatic.
Daarom het BISA besluit om Jarvis ‘uit te probeer’. Die taak was eenvoudig: teken aan by Jarvis op ‘n vyfdag-pakket en laat dit ‘n artikel skryf oor hoe wonderlik Jarvis is en waarom dit ‘n rewolusie in die skryf van joernalistiek kan maak.
Hier is wat BISA gevind het:
Om in te skryf vir die program was redelik maklik. Jy meld aan, los ‘n paar bankbesonderhede, en jy kry ‘n vrypas van vyf dae om die platform te gebruik. As jy na vyf dae nie gelukkig was nie, kan jy die rekening sluit.
BISA se eerste indrukke: die keusevlak was oorweldigend, maar op ‘n opwindende, prettige manier.
Die mense by BISA het verwag dat hulle maklik van die grond af sou kom. Maar na ‘n blaaiery deur tientalle sjablone (templates) en maniere waarop die instrument opgelei is om inhoud te genereer – ‘n mengelmoes van e-posse, perfekte opskrifte, blog-poste, LinkedIn-profiele ensovoorts het BISA verkies om die aanbevole stappe te volg.
Dit was ‘n goeie keuse, aangesien die onderneming ‘n uur spandeer om jou te wys hoe Jarvis ‘geleer’ is om kopieë te genereer, asook hoe jy dit ook kan doen.
Jy moet ‘n goeie idee hê van wat jy wil hê jou artikel moet sê – dit sluit in dat jy feite en syfers byderhand het.
Sjabloongereedskap help jou dan om die proses te lei. Jy word gevra om sleutelwoorde en ‘n algemene idee te gee van wat jy wil skryf.

Jarvis neem hierdie inligting en verander dit in sinne. BISA het gevind dat die sinne vaag en skilderagtig is. Hoe meer inligting jy aan Jarvis voer, hoe interessanter is die inhoud.
Dit was pynlik voor die hand liggend dat as jy nie ‘n soliede raamwerk bied nie, die KI inhoud kan begin ‘gorrel’ en homself kan begin herhaal.
Die uiteinde was dat Jarvis meer ‘n skryfassistent is as om feitelik akkuraat te wees.
Toe BISA by die maatskappy aangesluit het, het hulle gedink dat Jarvis slim genoeg sou wees om inhoud wat relevant was vir ‘n onderwerp van die internet af in te voer.
BISA het ook gedink dat dit aanhalings uit persverklarings en nuusartikels sou neem. Hulle het gedink dat Jarvis pynlik baie tyd wat joernaliste gewoonlik bestee om relevante aktuele inligting te ondersoek, sou sny. Toe nou nie. Jarvis kan in ‘n klein mate algemene inligting genereer, maar as jy wil hê dat dit die swaar voetslaanwerk doen en jou navorsing vir jou te doen, maak jy ‘n fout.
Tweedens, wat gegenereer word, is nie noodwendig waar nie. Jy moet die teks sorgvuldig deurwerk om dit reg te stel. Dit is veral relevant omdat die basisbiblioteek van Jarvis in 2019 gemaak is. Dit is nie bewus van enige aktuele aangeleenthede daarna, soos die Covid-19-pandemie, nie.
Maar die ontwerpers sê dat dit nie die kreatiewe uitset daarvan moet beïnvloed nie, omdat die biblioteek self afkomstig is van ongeveer 10% van die gepubliseerde internet – dit is miljoene blogposte, Reddit-inligting, plasings op sosiale media, koerante en webwerwe.
Die goedkoopste pakket van Jarvis kos ongeveer R430 ($ 29) op ‘n maandelikse betaalopsie. Hiervoor kry jy ‘n pakket van 20 000 woorde per maand wat deur KI geskryf is.
Vir ‘n Suid-Afrikaanse onderneming kan dit te duur wees as nie al die gegenereerde inhoud bruikbaar is nie. Toe BISA hul 500-woord-Jarvis-artikel genereer het, het dit byna 2500 woorde KI-gegenereerde inhoud nodig gehad.
Uit ‘n kosteperspektief sou jy basies slegs agt artikels per maand só genereer.
Die groter Boss Mode-pakket van R1 800 ($ 119) per maand maak onbeperkte woorde moontlik – maar jy moet baie artikels skryf om die koste van die belegging te dek.
Waarvan BISA wel gehou het, was hoe vinnig dit kopieë gegenereer het en dit was beslis kreatief. Jarvis sou beslis ‘n handige hulpmiddel vir ‘n skrywer wees wat die kreatiewe sappe wil laat vloei.
Jarvis is ‘n uitstekende beginblok om met ‘n verhaal weg te spring en aan die skryf te kom. BISA het gevind dat die ‘perfekte opskrif’ en die ‘skryf ‘n blog-inleiding’ sjablone ‘n uitstekende hulpmiddel is.
Dit doen dit alles binne ‘n kort tydjie en met ‘n verskeidenheid opsies. Al wat jy hoef te doen is om ‘n paar sleutelwoorde te verander en nuwe teks by te voeg, en ‘n heeltemal ander weergawe verskyn binne sekondes.
Alhoewel sommige van die eksemplare generies kan fouteer, is dit die moeite werd om dit vir ‘n paar dae te toets om te sien of dit vir jou sal werk.

Leave a Reply

error: Content is protected !!