Skip to main content

Toe Giulio Regeni se verminkte lyk in Februarie 2016 in ‘n sloot naby Kaïro gevind is, was dit so erg verniel dat sy ma gesukkel het om hom te identifiseer.

Vyf jaar later staan ​​vier lede van Egipte se veiligheidsmagte Donderdag in absentia tereg op aanklag dat hulle die student ontvoer, gemartel en vermoor het.

Die Egiptiese owerhede verwerp die Italiaanse bewerings.

Regeni se ouers sal die verhoor in Rome bywoon en probeer uitvind wat tot sy dood gelei het.

Die 28-jarige student is op 25 Januarie 2016 ontvoer terwyl hy navorsing gedoen het vir sy Cambridge Doktorsgraad oor Egipte se onafhanklike vakbonde. ‘n Week later is sy lyk op die pad na Alexandria ontdek.

Egiptiese owerhede het die Italiaanse vervolging voortdurend belemmer en wilde stories agter die moord probeer plaas: ‘n mislukte dwelmooreenkoms, ‘n mislukte roof, selfs ‘n ‘gay misdaad van passie’.

Maar Italiaanse aanklaers het tot die gevolgtrekking gekom dat die Egiptiese nasionale veiligheidsagentskap agter die moord sit.

Hulle het gesê dat Regeni weke lank onder observasie was en as ‘n spioen aangemeld is deur ‘n vakbondlid in Kaïro. Voordat hy dood is, is hy geskop, geslaan, gesteek, gebrand met vuurwarm voorwerpe en met stokke geslaan, het die aanklaers in Rome gesê.

Die vier beskuldigdes – genl Tariq Sabir, kolonel Usham Helmi, kol Athar Kamel Mohamed Ibrahim en maj Magdi Ibrahim Abdelal Sharif – ontken almal dat hulle Regeni ontvoer het. Maj Sharif verwerp ‘n verdere bewering van sameswering om erge beserings en moord te veroorsaak.

Die moord het wydverspreide woede en ‘n krisis in die betrekkinge tussen Italië en Egipte veroorsaak, met die herroeping van die Italiaanse ambassadeur.

Sedertdien het Egipte sy eie ondersoek laat vaar, oor wat hoofaanklaer Hamada al-Sawi ‘onvoldoende bewyse’ noem. Alhoewel Egiptiese owerhede toegegee het dat Regeni deur mense wat hy ontmoet het gemonitor en verraai is, het hulle geweier om die beskuldigdes se huisbesonderhede aan Italië te verskaf.

Die vermoorde student se ouers, Claudio Regeni en Paola Deffendi, het die Italiaanse regering beskuldig van verraad, nadat hulle na die moord twee fregatte aan Egipte verkoop het as deel van ‘n groot wapentransaksie.

Intussen verdwyn politieke teenstanders gereeld. In ‘n verslag verlede jaar het Egipte se kommissie vir regte en vryhede gesê dat dit meer as 2 700 ‘gedwonge verdwynings’ sedert 2015 gedokumenteer het.

Alessandra Ballerini, die prokureur wat namens die vermoorde student se ouers optree, het vroeër vanjaar gesê dat alle Giulio Regeni se menseregte geskend is. Noudat ‘n verhoor aan die gang was, het hulle die “gegronde hoop dat ten minste die reg op waarheid nie geskend sal word nie”.

Leave a Reply

error: Content is protected !!