Skip to main content

Die 2021 Forum oor China-Afrika-samewerking (FOCAC) sal die platform wees om die bevordering van die betrekkinge tussen ons vasteland en China te bespreek. Vredes- en veiligheidsaangeleenthede sal op die agenda van die vergadering verskyn.

Wat is FOCAC se funksie?

Dit is ‘n meganisme om diplomatieke, handels-, veiligheids- en beleggingsverhoudinge tussen China en die Afrikalande te bevorder en bied ‘n geïntegreerde raamwerk vir die betrekkinge tussen China en Afrika.

Dit is net ‘n kort beskrywing. Dié mense werk egter met ‘n plan.

Die komende FOCAC beraad in Dakar, Senegal, is weereens ‘n bewys van ‘n verhouding wat uitbrei, maar steeds diep asimmetries bly. Na 21 jaar van driejaarlikse berade, is daar ‘n wydverspreide opvatting dat China steeds meer voordeel trek uit die verhouding as sy Afrika-vennote.

Afrika handhaaf ‘n strukturele jaarlikse handelstekort met meer as $ 20 miljard in China. Omdat grootskaalse vervaardiging grootliks afwesig is, gaan Afrika-lande voort met die invoer van duur voltooide goedere uit China terwyl hulle goedkoper grondstowwe na China uitvoer. Afrikalande is afhanklik van Chinese ondernemings en leners om kritieke uitvoerinfrastruktuur te finansier en te bou. Tog ondervind Afrika ondernemings aansienlike toegangshindernisse tot die markte met toegevoegde waarde vir produkte in China ten opsigte van kommoditeitsuitvoer.

‘n Ander volgehoue ​​probleme is dat Afrika se elites te gereeld Chinese pyplyne inspan om beskermingsnetwerke te bou, hul politieke posisies te versterk en selfverryking te maksimeer. Die gebrek aan deursigtigheid in hierdie transaksies benadeel dikwels die belange van Afrika-burgers. Kritiese regulasies rakende skuldplafonne, omgewings- en arbeidsstandaarde, openbare toesig en kennisoordrag word in die steek gelaat, wat die onderskeie Afrika-nasie in ‘n steeds swakker posisie in verhouding tot China laat.

Tussen die jare 2000 en 2020 het die Chinese portefeulje 46 haweprojekte in Afrika suid van die Sahara ingesluit, ‘n derde van Afrika se kragnetwerk en energie-infrastruktuur, 186 regeringsgeboue en 14 intra-regering telekommunikasienetwerke. Dit is onduidelik hoeveel hiervan FDI is en hoeveel deur skuld gefinansier word. In dieselfde tydperk het Afrika-lande egter 274 lenings ter waarde van $ 46,6 miljard vir vervoerinfrastruktuur onderteken, 174 lenings vir energieprojekte ter waarde van $ 38 miljard en 141 lenings vir kommunikasie- en nasionale veiligheidsdoeleindes ter waarde van $ 15,3 miljard.

Baie Afrika inwoners is bekommerd dat hierdie lenings, wat dikwels onderhewig is aan vertroulikheidsklousules wat leners belet om hul voorwaardes bekend te maak, die risiko van wanbetaling en skuldnood sal verhoog. Dit sal die afhanklikheid van Afrika verhoog.

Wat word vir hierdie vergadering beplan?

Toegang tot Covid-19-entstof sal ‘n top prioriteit vir die AU wees. Hy soek verpligtinge van China om produksiefasiliteite oop te maak sodat Afrika-lande entstowwe kan koop. Die Afrikaanse kant mobiliseer ook Chinese steun vir die AU se voortgesette poging om vyf netwerke vir die vervaardiging van entstowwe in Afrika te vestig. In Julie het Egipte begin met die vervaardiging van die eerste Chinese Covid-19-entstof in Afrika deur ‘n vennootskap met Sinovac, ‘n model wat die AU wil herhaal as deel van ‘n groter strategie om ‘n tekort aan voorraad op te los.

Skuldvergifnis sal moeilik verkoop word. Chinese leners hou ongeveer 21 persent van die Afrika-skuld en verlengde lenings ter waarde van $ 152 miljard aan 49 lande tussen 2000 en 2018. China is bang vir ‘n presedent vir algemene vergifnis en sal waarskynlik by skuldherstrukturering hou en uitbetalings uitstel. Minstens 18 Afrikalande heronderhandel skuld met ongeveer 30 verskillende Chinese leners. ‘n Verdere 12 lande in Afrika probeer om ongeveer $ 12 miljard se lenings te herskeduleer. Die tien lande met die grootste Chinese skuld is Angola ($ 25 miljard), Ethiopië ($ 13,5 miljard), Kenia ($ 7,9 miljard), Zambië (7,4 miljard), die Republiek van die Kongo (7,3 miljard), Soedan ($ 6,4 miljard), Kameroen ($ 5,5 miljard), Nigerië ($ 4,8 miljard), Ghana ($ 3,5 miljard) en die Demokratiese Republiek van die Kongo ($ 3,4 miljard). Nadat hy gedeeltelike skuldvergunning uit China ontvang het, beloop die skuld van Mosambiek ongeveer $ 2 miljard.

Dit is onduidelik of sommige van die herstruktureerde skuld hulpbron-vir-infrastruktuurfinansiering (RFI) of skuldveranderinge sal insluit. In beide scenario’s loop leners die risiko om strategiese bates te verbeur, wat hul soewereiniteit in gevaar stel. Afrika-waarnemers waarsku dat China ‘n ramp in openbare betrekkinge die hoof sal bied as dit in hierdie rigting gaan.

Onderhandelinge oor verhoogde infrastruktuurfinansiering sal ingewikkeld wees, aangesien China se infrastruktuurlenings en FDI in Afrika op die middeltermyn kan vertraag as gevolg van die groeiende aantal leners wat nie hul skuld kan terugbetaal nie.

Die probleme van kommoditeitsafhanklikheid, nie-tariefgrense en handelstekorte sal ook in die Dakar-besprekings voorkom. Ondanks sy uitgesproke verpligtinge om te diversifiseer, voer China weinig in, maar die markte vir afgewerkte Afrika-produkte bly moeilik bereikbaar, ‘n probleem wat groot beleidshervormings aan die Chinese kant verg.

Aan die Afrika-kant is groter pogings nodig om geleenthede vir tegnologie-intensiewe vervaardiging uit te brei. ‘n Opvallende uitsondering is die klein eiland-nasie Mauritius. In 2020 het dit die enigste Afrika-land geword wat ‘n vryhandelsooreenkoms met China onderhandel het, wat hom belastingvrye toegang verleen vir 8 000 produkte met toegevoegde waarde. Dit is ‘n spelwisselaar wat die hoëtegnologie-industrieë van Mauritius kan laat groei, hoë betalende werk kan skep en ‘n voorbeeld kan stel vir ander. Dit het egter ‘n paar jaar se moeilike en gedissiplineerde onderhandelinge deur Mauritius geverg, wat terselfdertyd ‘n soortgelyke ooreenkoms met Indië beding het. China was verplig om toegewings te bied wat ander lande ontwyk het.

Africacentre.org berig dat onderhandelinge oor veiligheid en militêre samewerking eenvoudiger sal wees as die bogenoemde. China wil sy veiligheidsstrategie met ‘lae koste, lae risiko en hoë opbrengs’ in Afrika uitbrei, gegewe sy groeiende belange en die veiligheidsafmetings van die gordel en pad. In die proses vergroot China voortdurend sy veiligheidsaanwesigheid (en hefboomfinansiering) en wil hy sy betrokkenheid by vredesbewaring, militêre opvoeding en professionaliteit en militêre verkope en oefeninge konsolideer. Boonop is die China-Africa Peace and Security Fund, ‘n spesiale fasiliteit wat in 2015 geskep is om die African Standby Force te bedryf, ter bespreking en sal waarskynlik tot 2024 uitgebrei word.

Leave a Reply

error: Content is protected !!