Skip to main content

Deesdae hou die Maasai-manne nie die tradisionele kuddestokke vas wat gewoonlik hulle danse vergesel nie, maar hou hulle boerdery-gereedskap soos harke, grawe en pangas vas – gereed om te begin werk wanneer die daaglikse dans eindig.

Dit is ‘n enorme kulturele verskuiwing en is – volgens die stamme – die skok van ‘n leeftyd.

Hierdie tyd van die jaar sou Lokale Ekitowou gewoonlik iewers tussen die vlaktes van Turkana en West Pokot wees en sy beeste oppas. Maar vandag is hy besig om onkruid op sy plaas te verwyder en binnekort sal sy mielies gereed wees om te oes.

Dit beteken dat Ekitowou vir minstens ses maande in hierdie dorp sal bly, wat sy tradisionele nomadiese siklus sal versteur.

“Weens droogte in ons tradisionele voerlande moes ons ‘n naburige dorpie binnegedring. Hulle het ons verjaag in ‘n skietery waar ons al die beeste verloor het en al my vriende deur die koeëls gedood is,” verduidelik hy.

Net ‘n paar tree van Ekitowou se grond af, is Napem Erusenyat besig om onkruid te verwyder. Haar dogter, wie se rol tradisioneel sou wees om nuutgebore bokkies op te pas, speel nou voëlverskrikker om die honger gevlerktes weg van hul sorghum te hou.

‘In die onlangse verlede het ons onvoorspelbare reënpatrone beleef,’ verduidelik sy.

“Omdat ons vroeër van nomadiese leefstyle afhanklik was, is ons na ‘n dorp waar ons weggejaag is omdat weiding nie genoeg was nie. Toe ons terugkeer na ons dorpie, het ons besluit dat ons voorsitter met kundiges in die boerdery moet raadpleeg om ons te help om ‘n gewasboerdery te begin. Ons groei nou mielies en sorghum.”

Ekitowou se dogter sal nooit die kilometers wat haar ouers elke jaar geloop en fietsgery het as nomadiese herders beleef nie. Sy word nou geleer om met gewasse te boer.

In Kajiado County pas die herder Maiyani Melonye sy vee op.

Hy is grootgemaak tussen die vlaktes van Maasai Mara en die heuwels van Oldonyo-Sabuk, ‘n uitgestrekte gebied wat gedeel word deur meer as 300 kilometer Savanna-grasveld. Melonye glo dat hy die laaste van sy generasie is wat die lewe van ‘n tradisionele Maasai-nomade geleef het.

“In ‘n jaar kon ek in ‘n volledige sirkel reis. Ek sou deur Makindu, deur Voi, Namanga na Tanzanië gaan, na Olonkito, Orendenge en terug huis toe. Daardie tyd sou dit weer hier gereën het en die sirkel sou van voor af begin. Ek dink nie ons kinders sal die nomadiese tradisie ken nie. Dit is verby,” sê hy.

“Van die manier waarop die weer onvoorspelbaar geword het, sal ons kinders nooit soos ons wees nie, soos ons grootgemaak wees en weet hoe om weivelde op te spoor nie. Hulle sal net die taal ken, maar nooit die Maasai-tradisies verstaan ​​nie.”

Die lot van ‘n eeue oue Maasai-tradisie lê in die weegskaal – en vir baie beteken dit veel meer as bloot die aanpassing van boerderymetodes, berig Africa News.

Leave a Reply

error: Content is protected !!