Skip to main content

Die Minister van Openbare Ondernemings, Pravin Gordhan, het hand en tand geveg om die demokrasie van SA teen die euwels van staatskaping te beskerm. In ‘n nuwe “ongemagtigde biografie” skryf die skrywers Jonathan Ancer en Chris Whitfield oor die lewe van die raaiselagtige politikus en aktivis.

Dit was in Maart 2017 dat die voormalige minister van finansies, Pravin Gordhan, deur sy destydse president Jacob Zuma uit sy amptelike rol ontslaan is. Deur ‘n skokkende kabinetskommeling is Gordhan, wat ‘n pilaar van anti-korrupsie in ‘n gevange staat was, vervang deur die Zuma-lojalis Malusi Gigaba.

Die frase “join the dots” het sinoniem geword met die toespraak wat Gordhan ‘n week later aan ‘n groot gehoor in Kaapstad gemaak het, waar hy die aanwesiges aangespoor het om hul oë oop te maak vir die verrotting wat in die parlement gebeur, en wie daaragter was.

In hul onlangs vrygestelde boek Joining the Dots: An Unauthorized Biography of Pravin Gordhan ondersoek die bekroonde joernaliste Jonathan Ancer en Chris Whitfield sy aktivistiese wortels en posisie in die samelewing as ‘n bastion van integriteit.

Whitfield het Donderdag tydens ‘n webinar met Ferial Haffajee, mede-redakteur van Daily Maverick, vir Gordhan beskryf as “baie raaiselagtig” en “privaat”.

Die skrywers het inligting uit onderhoude wat met dié naaste aan hom gevoer is, bepaal dat Gordhan ‘n “taakmeester” by die werk was, onverdraagsaam teenoor kortpaaie, maar terselfdertyd warm en vriendelik.

“Ek dink nie jy gaan hom baie goed leer ken as jy nie saam met hom woon nie, maar ons het sover moontlik probeer om die omvang van sy persoonlikheid vas te vang,” het Whitfield gesê.

Die boek is ‘n “ongemagtigde biografie”, aangesien Gordhan geweier het om ‘n outobiografie te skryf toe hy deur Jonathan Ball-uitgewers genader is. In plaas daarvan het Ancer en Whitfield die taak aangeneem en het Gordhan oorreed om in te stem tot ‘n reeks Zoom-onderhoude, maar uiteindelik was dit “hul boek”.

“Hy het nooit gesien wat ons geskryf het nie. Hy het ons nooit voorgeskryf waarop hy dink ons ​​moet of nie moet konsentreer nie,” het Whitfield gesê. “Tot vandag toe weet ons nie of hy die boek gelees het nie, maar hy het nooit die inhoud daarvan vooraf gesien nie.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!