Skip to main content

“Ons wil motoriste en vragmotorbestuurders vriendelik meedeel dat, as hulle op ‘n pad of op die snelweg deur verdagte voertuie tot stilstand gedwing word, dit nie raadsaam is om wel te stop nie, maar dat hulle na die naaste polisiestasie of ‘n nabygeleë vulstasie moet ry. Indien moontlik, kontak ook 10111,” het Kapt Jethro Mtshali gesê.

Voorkomingswenke vir kapings (vanaf Fidelity ADT en die National Hijack Prevention Academy) sluit in:

 • Agt-en-sestig persent van alle kapings vind naby die huis plaas, wees dus waaksaam wanneer jy jou oprit verlaat of by die huis aankom. Die meeste kapings vind tussen 16:00 en 20:00 plaas.
 • As jy ‘n elektriese hek het, moet jy nie in jou oprit trek voordat jy die hek oopmaak nie. Dit kan toelaat dat kapers jou vas parkeer. Maak eerder jou hek oop terwyl jou motor nog in die pad is om ‘n vinnige wegkom moontlik te maak indien nodig.
 • As jy vermoed dat jy gevolg word, skakel jou flikkerlig aan en ry stadiger voor ten minste twee tot drie huise voor jou huis. Deur dit te doen, dwing jy die voertuig agter jou om verby te gaan, en jy kan dan ‘n beter idee kry van hul bedoelings.
 • As jy in jou oprit moet stop om die hek per hand oop te maak, moet jy altyd die motor laat luier, tensy jy ‘n kind in die motor het. As jy kind in die motor het, neem die sleutel saam terwyl jy die hek oopmaak. Die sleutel is ‘n waardevolle onderhandelingshulpmiddel – die misdadigers wil jou motor hê en jy wil jou kind hê
 • Maak altyd seker dat jy die agterwiele van die motor voor jou kan sien as jy in die verkeer stop. Dit gee jou genoeg ruimte om te beweeg en te ontsnap as jy om watter rede ookal moet.
 • Moenie val vir die strik waar ‘n bestuurder agter in jou motor in die verkeer vasry nie. Hulle gebruik gereeld vrouebestuurders as lokaas hier. Moet nooit uit die motor klim om die skade te bepaal nie, maar ry eerder na ‘n besige plek. Sein na die ander bestuurder om jou te volg. As dit nie wettig is nie, sal hulle jou selde volg.
 • As jy in ‘n veilige kompleks met veiligheidswagte bly, moenie mislei word om te dink dat jy daar veilig is nie. Jy kan maklik tot in jou kompleks gevolg word; bly dus altyd waaksaam. Navorsing toon dat die meeste mense ontspan sodra hulle nader aan die huis kom, en dit is dikwels wanneer hulle die kwesbaarste is.

Wat om te doen as jy gekaap word

 • Die eerste en goue reël: Moenie die kapers teësit nie. Jy moet vir hulle wys dat jy nie ‘n bedreiging is nie
 • Lig jou arms om te wys dat jy geen wapen het nie en jy sal oorgee
 • Gebruik jou linkerarm om jou veiligheidsgordel los te maak en sit jou motor in neutraal
 • Wees versigtig om nie met jou regterarm oor jou liggaam te leun en jou veiligheidsgordel los te maak of die deur oop te sluit nie. Dit kan beskou word as dat jy na ‘n geweer gryp
 • Moenie jou motor afskakel nie
 • Klim stadig uit en probeer om jou liggaam sywaarts te draai sodat jy nie reg van voor teen ‘n vuurwapen te staan ​​kom nie. Onthou ook om jou kop met jou arms te beskerm en jou skouers op te lig om jou nekarea te beskerm
 • Moenie die kapers jou rug toekeer nie – jou organe word die meeste van agter af blootgestel
 • Vermy direkte oogkontak met die kapers, maar probeer steeds om die klanke van hul stem waar te neem.

Leave a Reply

error: Content is protected !!