Skip to main content

‘Ek sou graag wou sien dat die ramp so gou as moontlik eindig, maar die wetenskap vertel ons anders en daarom het ons steeds ‘n ramp,’ het Ramaphosa gisteraand gesê.

Die president het die media toegespreek tydens ‘n geïmproviseerde tafelbladgesprek Woensdagaand in die ANC se hoofkwartier, Luthuli-huis, in Johannesburg.

In sy hoedanigheid as die president van die regerende party het hy vrae geantwoord oor verskeie aangeleenthede, insluitend wanneer die regering die nasionale ramptoestand wat in Maart 2020 ingestel is, sou ophef.

‘Ek wens dit kan vandag eindig. Ek wens regtig dat ons kon sê dat die toestand van die ramp beëindig is, maar ons word gelei deur die wetenskap en die wetenskap ten opsigte van die pandemie, en die advieskomitee adviseer ons hieroor, maar daar is vrees en kommer dat daar ‘n ander golf kan wees.

‘En wat as ek môre aankondig dat die nasionale ramptoestand beëindig is, en dan kom daar nog ‘n golf en dan moet ons weer teruggaan na ‘n ander ramp? Ons het dus die beperkings op die toestand van rampe verminder en verlig sodat die ekonomie in staat is om terug te keer waar dit voor Covid was, en ek dink in ‘n groot mate dat dit nou begin gebeur.

Ramaphosa het gesê dat die regering die regulasies oor die beweging van mense verslap het en dat dit ‘iets is wat ons as positief moet sien’. Op ‘n vraag oor hoe om entstowwe verpligtend te maak, onthul Ramaphosa dat gesprekke binne die regering plaasvind.

Hy het gesê, net soos ander lande, bespreek die regering dat inentings verpligtend moet wees. ‘Soos ons almal weet, is dit ‘n debat wat ook in die hele land plaasvind. Dit is wêreldwyd en gebeur in verskillende dele van die wêreld, en daarom word ons deel van hierdie proses, en ons is ook bedag op wat die grondwet sê oor die regte wat ons mense het.”

Ramaphosa het aan die begin van die pandemie gesê dat hy aan Suid-Afrikaners gesê het dat niemand gedwing sal word om ingeënt te word nie. “Maar terselfdertyd kry ons maatskappye wat sê dat as ons weer wil funskioneer soos in die pre-Covid tyd, moet ons inentings afdwing. Ons sê dat ons dit verstaan.”

Hy het egter gesê dat die saak bespreek moet word. ‘Die vakbondbeweging reageer nie positief op hierdie dwang nie, en ons het politieke partye in ons land wat daarteen gekant is, so ons moet baie noukeurig hieroor dink, want dit beïnvloed ook die grondwetlike regte van ons mense.

Leave a Reply

error: Content is protected !!