Skip to main content

26 Maart 2020 was ons eerste dag van inperking. Min het ons geweet wat voorlê.

Daar was oomblikke dat ons gedink het dat die pandemie aan’t taan was, maar die pandemie was nog lank nie klaar met ons nie.

Buiten die bohaai oor entstowwe en inenting-paspoorte, gaan die mense gebuk onder werkverlies, onsekerheid, wanhoop, vrees, die verlies aan beheer oor persoonlike lewens, angs, verarming en depressie.

En ons moet nie aanvaar dat die hoogste rang van leierskap immuun is nie. Die mense wat ons deur hierdie storm lei, is heeltemal te besig om hul eie trauma en diepgewortelde emosionele nood te versorg.

Die weermag bied ‘n kragtige les in herbetreding met terugkerende dienslede. Die afgelope paar jaar het die weermag sy posisie verskuif van die verskaffing van sielkundige ondersteuning, hoofsaaklik aan diegene wat om hulp vra, na ‘n situasie waarin dit veronderstel dat iemand wat teruggekeer het uit die geveg ‘n vertraagde reaksie op trauma sal kry. Die meeste van hulle sal mettertyd herstel, maar nie almal nie. Die verskuiwing in die amptelike taal wat gebruik word om die uitdagings te bespreek vir diegene wat nie in staat is nie, is belangrik en leersaam. Die gids vir militêre personeel wat uit die oorlogsgebied terugkeer, sê: ‘U is nie alleen nie. Om hulp te soek, is ‘n teken van sterkte. ”

Herbetreding sal ‘n lang proses wees wat uiteindelik saam met die pandemie self ondersoek en bestudeer sal word. Laat ons nie daarvoor wag nie. Kom ons maak nou ‘n paar assesserings om ‘n kompas te ontwerp en te kalibreer wat die hele land sal dien.

As ons erkenning gee aan die opdraande stryd wat ons ondervind, as ons nie wag dat mense hul hand om hulp steek nie, maar eerder aanvaar dat almal wat hierdie vreemde en surrealistiese era beleef het, allerhande ondersteuning nodig het kom verby hierdie huidige variant van covertigo.

Leave a Reply

error: Content is protected !!