Skip to main content

Een van die mees briljante ontbloting in die geregtelike kommissie van ondersoek na bewerings van staatskaping (die Zondo-kommissie) was al die publisiteit oor kaderontplooiing.

Hierdie beleid was een van die mees verwoestende dinge wat die African National Congress (ANC) hierdie land toegedien het. Boonop is Cyril Ramaphosa en die ANC, soos die geval met al hul ander verwoestende beleid, sonder berou oor wat hulle gedoen het.

President Ramaphosa en sy party voer aan dat regerings elders in die wêreld dit baie dieselfde doen. Selfs al was hierdie ongegronde bewering waar, is daar nie te veel regerings elders wat hul eie weergawes van ‘kaderontplooiing’ geïmplementeer het in die mate dat hulle die staat self verwoes het nie. Selfs as Ramaphosa en sy kollegas ernstig was oor die implementering van hul nasionale ontwikkelingsplan, kan hulle dit nie doen nie, omdat hulle hul eie gereedskapstel vernietig het.

Miskien is hul kenmerkende prestasie dat hulle groot hoeveelhede openbare geld geplunder het, maar dit steeds reggekry het om hul eie party bankrot te maak.

Sommige kommentators vergelyk die ANC se kaderontplooiingsbeleid met wat die Broederbond tydens die bewind deur die Nasionale Party (NP) gedoen het. Die vergelyking is beswaarlik vleiend, maar weereens het die Broederbond nie die staat opgemors nie. Ongeag of diegene wat hulle bestuur Broeders is of nie, funksioneer staatsondernemings, insluitend ondernemings waarvan armes baie afhanklik is, soos treine en posdienste, glad nie.

Wat hulle ook al verkeerd gedoen het, het die Broeders nie die staat nie geplunder nie. In 1994 het die ANC ‘n funksionerende staat geërf, waarvan groot dele deur die kamerade plunder of op ‘n ander manier vernietig is. Hiervoor toon hulle weinig berou, maar nog minder die bedoeling of vermoë om dit wat hulle gebreek het, reg te stel.

Net die helfte van die storie

Maar kaderontplooiing is slegs die helfte van die verhaal. Die ander helfte is regstellende aksie.

Dit is onmoontlik om te bepaal hoeveel van die vernietiging van die staat die gevolg is van kaderontplooiing en hoeveel die gevolg is van regstellende aksie. Maar wat die twee beleide gemeen het, is dat aanstellings nie op meriete gemaak word nie, maar op politieke of rassegronde.

In ‘n onlangse uitgawe van die Financial Mail is die destydse minister van staatsdiens en administrasie, Senzo Mchunu, aangehaal dat 35% van die 9 500 mees senior bestuurders van die openbare sektor op nasionale en provinsiale vlak nie die vereiste kwalifikasies het vir die posisies wat hulle tans het nie beset.

Is hulle aangestel of bevorder om rasse- of ander kwotas te vul? Is hulle in hul werk aangestel om die ANC se beheer te verseker? Of ‘n kombinasie van albei?

Dit maak nie regtig saak nie. Wat belangrik is, is die rampspoedige gevolge regoor die land. Wat ook saak maak, is dat heelwat van hierdie aanstellings waarskynlik gemaak is terwyl Jacob Zuma nog president was, maar ook terwyl Ramaphosa in beheer was van sy program se kaderontplooiingsprogram.

Die gebruik van kaderontplooiing om die staat te vang, is sedert 1996 ANC-beleid, indien nie vroeër nie. John Steenhuisen, leier van die Demokratiese Alliansie (DA), het onlangs beweer dat sý party die afgelope twee dekades ”n alleenstem’ was om hierdie beleid te kritiseer. Dit is nie heeltemal waar nie, aangesien ‘n handjievol dinkskrums en lobbygroepe die voortou geneem het om die land te probeer waarsku oor die gevare van ‘n totalitêre beleid.

‘Genesis van staatskaping’

Maar Steenhuisen het tereg daarop gewys dat ‘kommentators’ uiteindelik erken dat kaderontplooiing ‘die oorsprong van staatskaping’ is.

Meer en meer lede van die kommentaar het inderdaad uiteindelik gekyk na die vernietigende gevolge van die kaderontplooiingsbeleid. Maar om hele koerantrubrieke, hoe laat ook al, toe te wy aan die verwoesting wat deur kaderontplooiing veroorsaak word, is maklik, veral noudat die getuienis voor die Zondo-kommissie die probleem so dramaties beklemtoon het en ‘n dekking van legitimiteit tot kritiek gelewer het.

Die grootste deel van die kommentaar skroom egter nog steeds om beleid oor regstellende aksie te noem. Daar is waarskynlik drie redes hiervoor. Die een is die vrees om as rassiste bestempel te word. Die tweede is opportunisme. Die derde is dat die meeste lede van die kommentaar die hele reeks rassebeleid van die ANC onderskryf – swart ekonomiese bemagtiging, billike indiensneming, rassekwotas en voorkeurverkryging. Dieselfde geld vir die meeste sakeondernemings en die grootste deel van die burgerlike samelewing.

Tog is dit naïef om te dink dat dit moontlik is om mislukkende munisipaliteite of staatsondernemings of regeringsdepartemente of iets anders te herstel deur alleen van die ontplooiing van kaders ontslae te raak. Die ANC se rassebeleid moet ook uit die weg geruim word.

Skrywer John Kane-Berman. Geplaas met vergunning van die Daily Friend.

 

Leave a Reply