Skip to main content

Die bou van die nasionale veiligheidsmagte in Afghanistan was een van die mees ambisieuse en duurste aspekte van twee dekades se oorlog onder leiding van die VSA.

Dit het egter mislukking tot gevolg gehad.

Die Verenigde State het miljarde dollars bestee aan die opleiding en toerusting van polisie, soldate en spesiale magte. Ondanks jare se waarskuwings van Amerikaanse en Afgaanse amptenare, het opeenvolgende Amerikaanse administrasies belowe dat die Afgaanse weermag in staat sou wees om die land te verdedig. President Biden het gesê dat die Afghaanse weermag ‘n maand voor sy ineenstorting ‘net so goed toegerus was as enige leër ter wêreld’.

Vandag bly nie een eenheid van die land se veiligheidsmagte ongeskonde nie.

‘n Gesofistikeerde Taliban-veldtog wat daarop gemik was om die oorgawe-transaksies te bewerkstellig, was die kern van die ineenstorting van die Afghaanse weermag, maar lae korrupsie, vermorsing en logistieke mislukkings het die veiligheidsmagte van die land so ondermyn en met so ‘n gehawende moraal gelaat dat dit die militante se sukses moontlik gemaak het.

Onderhoude met meer as ‘n dosyn lede van die Afghaanse spesiale magte, weermag en polisie in drie provinsies van Mei tot Julie illustreer dat die ineenstorting van veiligheidsmagte nie skielik was nie. Dit was eerder ‘n stadige, pynlike ineenstorting wat maande voor die val van Kaboel begin het.

Die dood het die veiligheidsmagte van Afghanistan vanaf vroeg Mei geteister. Namate die tempo van die Amerikaanse onttrekking toeneem en die Taliban sy meedoënlose inval deur die plattelandse Afghanistan voortsit, het ongevalle onder regeringsvegters toegeneem.

Die laaste keer dat Niazi, een van die ongevalle, se familie met hom gepraat het, was tydens ‘n haastige telefoonoproep. Dié soldaat van die Afghaanse nasionale weermag was gestasioneer by ‘n afgeleë buitepos in die provinsie Baghlan.

‘Hy het vir my gesê dit gaan goed met hom,’ het sy ma, Bas Bigum, gesê. Maar sy kon hoor aan sy stem dat hy vrees vir sy lewe. ‘Ons weet wat gebeur as die Taliban ‘n basis omring.’

Tydens Niazi se laaste reis op die skouers van ‘n groep mans, waar sy kis vanaf sy huis na die begraafplaas gedra is, hardloop sy weduwee Saraya, agter hulle aan en gil: “moenie my verlaat nie!”

Niazi se dood was een van duisende wat die Afghaanse veiligheidsmagte in die laaste jare van die oorlog ervaar het. Die sterftesyfer het in die laaste maande van die geveg toegeneem.

Niazi se Afgaanse weermag-eenheid is binne sy eie basis aangeval nadat hy omring was deur vegters van die Taliban. Die bevelvoerder van die eenheid het gevlug.

Niazi is in die daaropvolgende geveg beseer, en hy sterf later aan sy wonde in ‘n Kaboel-hospitaal.

Die familie het nooit formele meegevoel van die land se weermag ontvang nie en die ministerie van verdediging het ook nie gehelp om die begrafniskoste te dek nie.

Noor Ahmad Zhargi, ‘n polisieman onder wag buite die stad Kandahar, het gesê albei sy broers is dood in Taliban-aanvalle. ‘Ek moet wraak neem,’ het hy gesê. Dit is onduidelik wat met Zhargi gebeur het nadat sy kontrolepunt later die somer deur die Taliban ingeval is.

Namate die oorlog versterk het, het baie van die polisie in Afghanistan in die voorste linie hul sesde maand sonder betaling binnegegaan, ‘n wydverspreide probleem wat die moraal van die regeringsmagte sterk geraak het en hulle kwesbaar gemaak het vir Taliban-aanbiedinge.

By ‘n klein voorpos suid van die stad Kandahar was Noor Ahmad Zhargi op diens. Die Eid-vakansie wat die einde van Ramadan aangedui het, kom nader, en selfs as hy verlof kry, het hy gesê dat hy nie huis toe sou kon gaan nie.

‘Ek sou te skaam wees om met leë hande na my kinders te kyk,’ het hy gesê.

Toe hy by die polisiemag in Afghanistan aansluit, het hy net ‘n geweer gekry – geen opleiding of dokumentasie nie.

‘As die regering my volgende maand nie betaal nie, moet ek dit miskien aan die Taliban verkoop,’ het hy gesê. Hy het gesê dat hy gehoor het die Taliban betaal ongeveer $ 2,000 vir Afghaanse staatswapens soos syne, ‘n prys wat baie hoër is as die markkoers. Hy het volgehou dat hy nooit by die Taliban sou aansluit nie, maar het ‘n vraag ontwyk of hy sou oorgee.

Gevegte het maande lank in die gebiede rondom die stad Kandahar gewoed voordat die stad middel Augustus geval het.

Twee maande later is Zhargi se pos deur die Taliban oorgeneem, saam met byna elke ander distrik in Kandahar, behalwe die provinsiale hoofstad. Ander polisie in die stad het gesê hulle het gehoor almal by die pos het oorgegee. Niemand het geweet of hulle steeds as gevangenes aangehou word of tereggestel is nie.

Afganistan se hoogs opgeleide vegters het deelgeneem aan defensiewe operasies terwyl die Taliban nader aan provinsiale hoofstede beweeg het en namate Amerikaanse lugondersteuning verdwyn het. Elite-vegters het die taak gehad om gevaarlike missies, soos aanvulling van ammunisie, uit te voer, wat hulle vatbaar gemaak het vir hindernisse van die Taliban.

Lt. Abdul Hamid Barakzai het ‘n spesiale magte-eenheid gelei, wat erkenning verleen het aan die behoud van grondgebied in Kandahar buite beheer van die Taliban. “Dit is nie wat ons opgelei is om te doen nie,” het Barakzai gesê, met verwysing na die ritte tussen buiteposte waar Taliban-vegters dikwels skerpskutters of padbomme geplaas het. Hy het gesê die kommando’s kry die taak omdat hulle een van die min eenhede was met swaar gepantserde voertuie.

Toe die een span by ‘n klein basis aankom om brood en energiedrankies af te laai, het ‘n Taslibanse  skerpskutterkoeël van die kant van ‘n swaar gepantserde voertuig teruggeskiet en skrapnel daarvan het in die maag van een van die soldate opgeïndig. Hy het net vinnig ‘n serp om die wond gedraai en dit as niks afgemaak nie. ‘Hulle skiet elke dag so op ons,’ het een van die ander mans gesê.

Die Taliban-skerpskutters was ook meestal dodelik. Op ‘n basis het die wag aan diens na buite gegaan om ‘n oproep te neem en is onmiddellik doodgeskiet. By ‘n ander een is ‘n polisieman wat terugkeer van patrollie deur die hart geskiet.

Veiligheidsmagte is ook in die stad Kandahar geteiken.

Shakila se man – ‘n polisieman – het dreigbriewe van die Taliban begin ontvang twee maande voordat hy in die sentrale basaar van die stad doodgeskiet is.

‘Ek het hom altyd gesmeek:’ Jy hoef nie met hierdie werk voort te gaan nie. Dit is te gevaarlik, ” het sy gesê. Maar haar man, Mohammad Sadiq Nabizada, kon geen ander werk kry nie.

Shakila (22), het gesê haar man, ‘n polisieman, is uit die kantoor geskuif na ‘n meer gevaarlike posisie wat die stad se mark moes patrolleer kort voordat hy vermoor is. Hy het gepraat oor planne om Kandahar te verlaat en na haar gesin se tuisprovinsie te gaan. Hy is in die markplein doodgeskiet.

Teen Julie het die Afghaanse regering beheer oor die groot dele van die land verloor en vertrou hy op elite -eenhede – die beste opgeleide, toegeruste en oor die algemeen die mees gemotiveerde – om die geveg te lei.

Maar sonder Amerikaanse toesig is die troepe wanbestuur en oorwerk.

‘Ons het geweet hoe om die Taliban te verslaan, maar die leierskap ‘aan die bopunt’ het nie geluister nie,’ het ‘n kaptein in een van die mees elite-eenhede in Afghanistan gesê. Hy het op voorwaarde van anonimiteit gepraat omdat hy nie gemagtig was om met die pers te praat nie.

Spesiale magte in Kunduz het hul toerusting in rye in hul woonkwartiere gehou sodat hulle op kort kennisgewing in aksie kon kom.

Die meeste bedrywighede van die eenheid het snags plaasgevind, dus het kommando’s gereeld bedags geslaap.

Namate die Verenigde State sy magte onttrek het, is spesiale operateurs in Afghanistan grootliks onder bevel van die ministerie van verdediging beweeg. Die skof het die eenhede beroof van ‘n mate van onafhanklikheid wat hulle geïsoleer het van die korrupsie wat ander takke van die land se veiligheidsmagte gestrem het, het die kaptein gesê.

Hy het gesê dat hy sy toesighouer verskeie planne voorgelê het om die land se veiligheidsmagte te herorganiseer en om die vooruitgang van die militante terug te keer. Maar elke keer is hy afgejak.

‘In plaas daarvan is ons gestuur om skoonmaakoperasies sonder ondersteuning te doen,’ het hy gesê. ‘Dit is nie hoe mens ‘n oorlog wen nie. Ons het die vyand die strydruimte laat kies; ons moes die stryd na hulle toe geneem het.”

Die kaptein erken dat die mans in sy eenheid ook sukkel om sonder Amerikaanse koördinasie en lugondersteuning te werk. Daar was nooit ‘n poging om die eenhede van Amerikaanse steun te speen weer nie, en baie was dus skielik sonder gereedskap waarop hulle jare lank staatgemaak het om selfs eenvoudige operasies uit te voer, het die kaptein gesê. Sy verslag is bevestig deur twee ander Afgaanse offisiere van die spesiale magte.

Terwyl een spesiale magte-eenheid in Kunduz voorberei het om met verlof te gaan, het sy bevelvoerder in vertroue gesê dat hy bang was dat baie van sy manne nie na hul volgende rotasie sou terugkeer nie.

‘My ouens is moeg,’ het hy gesê oor die vier maande lange rotasie van byna daaglikse frontliniegevegte. Hy het ook gepraat op voorwaarde van anonimiteit omdat hy nie gemagtig was om met die pers te praat nie. ‘En ons is moeg vir hierdie nonsens.’ Die burokrasie van die ministerie van verdediging het ook begin met verlammingsoperasies. Goed beplande missies sou op die laaste minuut verander of gekanselleer word en ondersteuningsmagte sou nie verskyn nie of bevele verontagsaam.

‘As ek toegelaat was om 100 van my ouens op my eie te neem, kan ons my dorp teen die Taliban verdedig’, het die kaptein gesê, ‘maar met hierdie ministerie van verdediging kan ons niks self doen nie.’ Weke voordat Kaboel geval het, het hy gesê dat hy dit oorweeg om sy pos te verlaat om ‘n burgermag in sy tuisdorp te begin.

‘Daar is baie mans wat wil veg,’ het hy gesê. ‘Dit is die leierskap wat hulle daarvan weerhou.’

Beide die spesiale magtebevelvoerder in Kunduz en die kaptein het op Amerikaanse ontruimingsvlugte met hul gesinne uit Afghanistan gevlug. Die kaptein het gesê dat hy steeds hoop om terug te keer om die Taliban te verslaan.

Einde Julie sluit die Taliban byna al die provinsiale hoofstede van die land in. Afghaanse veiligheidsmagte wat nie deur die Taliban doodgemaak is nie, het gedros of herhaaldelik gevlug, en het geleidelik van afgeleë buiteposte na stadsentrums teruggetrek.

Diegene wat op die voorste linies van die land gebly het, was van die minste bekwame soldate.

“Die Taliban is nou oral, selfs in die stad,” het Obidullah Bilal, ‘n gewonde polisieman in die sentrale hospitaal van Kandahar, gesê. Hy het ‘n ongewapende polisievragmotor deur die oostelike Kandahar gery om ‘n kontrolepunt weer van ammunisie te voorsien toe hy deur ‘n hinderlaag van die Taliban betrap was.

‘Dit is vanweë ons leierskap dat ons in hierdie posisie is,’ het hy gesê en verwys na die groot territoriale verliese wat die regering binne enkele weke gely het. ‘Ons leiers verkoop ons kontrolepunte,’ het hy gesê. ‘Hulle het ons bloed reeds verkoop.’

Een polisiebevelvoerder het gesê die enigste mans uit sy eenheid wat bereid was om poste teen die Taliban te beklee, was dwelmverslaafdes.

‘Dit hou hulle wakker’, sê Mirza Wali, ‘n polisiebevelvoerder wat die begrafnis bygewoon het van een van sy mans, Nik Mohammad, wat die vorige aand in ‘n Taliban-hinderlaag vermoor is.

Mohammad is van sy familie vervreem vanweë sy verslawing aan meth, maar sy suster en ma, Taj Bibi, het die begrafnis bygewoon. Hulle sit albei in die skadu van ‘n vragmotor ‘n paar meter van waar Mohammad se kis met grond bedek was.

‘Die verslaafdes is die enigste wat in die voorste linie kan staan,’ het Wali gesê. ‘As hulle nie dwelms gebruik nie, sou hulle mal word.’

 

Leave a Reply