Skip to main content

Die toekoms lyk blink vir Johan van Wyk, ‘n 38-jarige elektrisiën. Dit is alles te danke aan baanbrekende tegnologie.

Van Wyk is die eerste persoon in Suid-Afrika wat die Abbott HeartMate3, ‘n nuwe meganiese hartapparaat, ontvang het.

Op 29-jarige ouderdom het dokters ontdek dat daar fout met sy hart is. ‘Ek was heeltyd siek met griepagtige simptome en het dokter na dokter besoek. Een dokter het my gestuur vir X-strale en toetse, en toe ontdek hulle dat daar iets met my hart fout is,” vertel Johan.

Sy hartversaking-diagnose het hom heeltemal onkant gevang aangesien daar geen geskiedenis van hartsiektes in sy familie was nie.

“Ek het ontken. Dit het net gevoel dat dit nie waar kan wees nie,” sê hy.

Johan het daarna drie maande in die intensiewe sorg in die Life Wilgers-hospitaal in Pretoria deurgebring. Met sy aankoms was sy hartfunksie slegs 18% wat veroorsaak het dat hy nie meer as ‘n paar meter op ‘n slag kon loop nie en sy voete was erg geswel.

‘Johan kon net nie meer wag nie. Sy hartversaking het die eindstadium bereik en ‘n geskikte skenkerhart kon nie gevind word vir ‘n oorplanting nie,’ sê dr Willie Koen, wêreldbekende hart- en oorplantingschirurg en pionier van ventrikulêre hulpapparaat-inplanting(VAD) in Suid -Afrika.

Koen, bygestaan deur hartchirurg dr. Loven Moodley te Netcare Christiaan Barnard-gedenkhospitaal in Kaapstad, het die toestel op 18 Junie langs van Wyk se hart ingeplant.

‘Die toestel vervang die funksie van die verswakte hartspier, en pomp die bloed deur die liggaam om lewensirkulasie te verseker. Voorheen was VAD’s hoofsaaklik ‘n tydelike opsie om ‘n pasiënt aan die lewe te hou totdat ‘n hartoorplanting uitgevoer kon word. Tegnologiese vooruitgang in VAD’s het die lewensduur van hierdie toestelle vergroot en dit toenemend ondersteun as ‘n moontlike langtermynoplossing vir hartversaking,’ sê Koen, wat al 20 jaar lank ‘n VAD-inplantingsoperasie uitgevoer het.

“Immunosuppressie is egter nie nodig vir die inplanting van ‘n meganiese hartpomp soos hierdie nie,” het Koen verduidelik.

Sodra die LVAD-komponent wat die bloed pomp, binne die bors van die pasiënt ingeplant word, word dit verbind aan ‘n ‘dryflyn’ – wat deur die maag uitsteek -, aan ‘n kontroleerder en ‘n battery buite die liggaam.

Verskeie laai-opsies en rugsteunbatterye bied krag aan die HeartMate 3 LVAD-toestel, wat verseker dat die pasiënt, selfs in die geval van kragonderbrekings, steeds baie batterylewe het om die toestel se werking te handhaaf.

Boonop neem die toestel kliniese data op wat die behandelende spesialis benodig om die toestand van die pasiënt op afstand te monitor.

‘Ek en my vrou het ‘n moeilike emosionele reis beleef, maar ons glo dat die Here jou nie in ‘n situasie sal plaas wat jy nie kan hanteer nie. Ons neem een ​​dag op ‘n slag en ons waardeer elke dag,” het Van Wyk gesê.

‘Die toestel is elektries gedrewe en ek kan dit nie natmaak nie, dus ek kan nie bad of swem nie, maar dit is ‘n klein kompromie wat my die kans gee om ‘n nuwe lewe te hê. Ek het meer energie, en ek begin agterkom dat ek weer dinge kan doen wat my liggaam voorheen nie kon regkry nie.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!