Skip to main content

Suid-Afrika moet sy onderwysstelsel aansienlik opknap aangesien die matrieksertifikaat ‘nie die papier werd is waarop dit gedruk word nie’, sê dr Thabi Leoka, stigter van die ekonomiese raadgewende en adviesmaatskappy Naha Investments.

Op die onlangse Allan Gray Investment Summit het Leoka gewys op die groot aantal gegradueerdes wat tans nie werk in die land kan kry nie, berig BusinessTech.

“Ons het ‘n onderwysstelsel nodig om matrikulante te lewer wat sake verstaan, sodat hulle hul eie ondernemings kan begin en werk kan skep,” het sy gesê.

‘Ons benodig ook meer buigsaamheid van die graadvereistes en vakkeuses op universiteit, sodat ons meer mense in diens kan neem’.

Leoka het gesê dat Suid-Afrika moet wegbeweeg van ‘geld na die armes gooi om probleme op te los’, aangesien hulle staatmaak op staatstoelaes.

“Die armes het toegeneem as ‘n direkte gevolg van beleidsimplementering,” het Leoka gesê. In 2000 was daar sewe miljoen ontvangers van toelae, in 2010 was daar 14 miljoen, en in 2021 is daar 18,4 miljoen mense wat op maatskaplike toelaes staatmaak’, het sy gesê.

‘Ons kan nie ons probleme oplos met staatstoelae nie. Ons moet meer geld spandeer aan beleggings om die ekonomie te laat groei. Ons spandeer ook meer geld om ons skuld te onderhou (11,8%) as vir gesondheid (11,55%); dit maak nie sin nie. Ons het groei nodig om geskik te wees vir ons ekonomie, maar dit is nie.”

Die professionele diensfirma PwC het ook ‘n positiewe verandering aan die land se skoolstelsel gevra.

‘Dit is duidelik dat die huidige onderwysstelsel nie geskik is om skoolverlaters die nodige vaardighede te gee nie – en vereis ‘n opknapping,’ lui die verklaring.

‘Dit is ook ‘n waarde-vir-geld-kwessie: Suid-Afrika se uitgawes aan onderwys is een van die hoogste ter wêreld as dit uitgedruk word as ‘n persentasie van die BBP.’

Alhoewel die land se besteding aan onderwys hoog op papier is, gaan die regering se onderwysbefondsing in werklikheid verlore as gevolg van wanbestuur en wangedrag in openbare verkrygingsprosesse.

Ten spyte van die groot uitgawes, het die land nie die beoogde ekonomiese opbrengs gesien nie, het die groep gesê.

‘Volgens die Wêreldbank se Human Capital Index (HCI) sal ‘n gemiddelde kind wat vandag in Suid-Afrika gebore word, nie eers die helfte van hul produktiewe potensiaal bereik as wanneer hulle behoorlike gesondheidsorg en opvoeding het nie.

Opvoeding is noodsaaklik om te verseker dat die plaaslike nywerhede beman word met mense wat oor die nodige kennis beskik om ekonomiese groei te bevorder. Dit is die enigste manier waarop Suid-Afrikaanse kinders hul produktiewe potensiaal kan bereik en sal bydra tot die groei van die ekonomie, het die firma gesê.

“Ons ontleding toon dat, as ons groei-moontlikhede soos direkte buitelandse beleggings (FDI) oorweeg, die gemak van die begin van ‘n onderneming, beskikbaarheid/voorsiening van elektrisiteit, digitalisering, beleggings in die private sektor, plaaslike inhoud en kenniskapitaal, sou die voordeel tot werkskepping deur opleiding en die verbetering van kenniskapitaal die tweede mees effektiewe belang wees na die verbetering van betroubare van elektrisiteit.”

Ondanks groot vordering in die onderwys van wetenskap, tegnologie, ingenieurswese en wiskunde (STEM), toon geletterdheidstoetse aan dat 78% van die Suid-Afrikaanse leerders van 9 tot 10 jaar nie kan lees om ‘betekenis te verstaan’ nie.

“Swak akademiese prestasie is deels die gevolg van onderbefondsing en swak kwaliteit van die onderwysstelsel. In 2018 het een uit elke vyf openbare skole nie die regte toiletgeriewe gehad nie; terwyl 86% geen laboratorium gehad het nie, 77% geen biblioteek nie en 72% geen internet nie.

‘’n Onderwysstudie van 2014 het getoon dat 79% van graad 6-wiskunde-onderwysers ‘n vakkennis het onder die vlak wat hulle tans onderrig.

Onmiddellike veranderinge aan die vaardighede en onderwysstelsels van Suid-Afrika behoort ‘n verskuiwing na lewenslange leerpaaie, die groei in digitale onderwys en nuwe befondsingsmodelle vir hoër onderwys te insluit, het PwC gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!