Skip to main content

Die Financial Intelligence Center (FIC) sê dit het ‘n leidende rol gespeel om byna R3,39 miljard te verhaal van die opbrengs van misdaad in die tydperk 2020/21.

Van hierdie bedrag hou byna 20% – ongeveer R659 miljoen – verband met kriminele aktiwiteite wat Covid-19-hulpverlening insluit.

Die pogings om die geld te verhaal, het gevolg op ‘n verbintenis van president Cyril Ramaphosa om diegene wat geld gesteel het, tot verantwoording te roep.

Volgens die FIC se jongste jaarverslag vir 2020/21 was die stigting van die Fusion Center ‘n belangrike faktor in die opsporing van geld wat as Covid-19-verligting moes dien. Dit was gedoen in samewerking met wetstoepassingsowerhede en ondersoekinstansies in die justisie.

Die Fusion Center, wat in Desember 2019 gestig is, is gestig met die doel om ‘n operasionele spilpunt vir meer agentskappe te hê om kwessies oor geldwassery en ander finansiële misdade op te volg.

In sy relatief kort bestaan ​​het die Fusion Center ‘n paar opmerklike suksesse behaal, soos die terugbetaling van honderde miljoene onbetaalde belasting en die opening van meer as 200 sake.

Fusion Center prestasies:

Het hand bygesit ​​in 276 sake wat verband hou met Covid-19-hulpverlening, waarby ongeveer 740 individue en 705 ondernemings betrokke was.

33 beskuldigdes in 18 gevalle van finansiële misdaad aangekla.

Die FIC het R146 miljoen in 81 bankrekeninge geblokkeer.

Die batebeslagleggingseenheid het op R123 miljoen beslag gelê.

Deur die Spesiale Ondersoekeenheid (SIU) is sake ter waarde van R289 miljoen by die SIU Spesiale Tribunaal ingedien, met R124 miljoen wat tot dusver verhaal is.

Deur die Suid -Afrikaanse Inkomstediens is R247 miljoen se onbetaalde belasting verhaal.

 

Die totale geld wat in die tydperk 2020/21 herwin en gevries is, was aansienlik groter as in die vorige tydperk. Strafverrigtinge het gestyg van R2,97 miljard tot R3,39 miljard en die bedrag wat gevries is, het gestyg van R70 miljoen tot R613,2 miljoen.

Alhoewel die FIC miljarde rande kon verhaal, is dit opmerklik dat hy dit met ‘n laer begroting kon doen. Die druk op die fiskus as gevolg van die Covid-19-krisis het veroorsaak dat die regering die bedrag wat vir die agentskap begroot is, met ongeveer R4 miljoen verminder het tot R290,2 miljoen in vergelyking met die begroting van die vorige boekjaar.

Dit is belangrik om daarop te let dat die agentskap, wat verslae versamel en saamstel oor moontlike kriminele transaksies wat deur die land se finansiële stelsel gaan, geen bevoegdhede het om kriminele ondersoeke te rig of arrestasies uit te voer nie.

Sy mandaat is om sy eie verslae op te stel, asook om van ondernemings te vereis om verdagte transaksies aan te meld. Van die 5,2 miljoen verslae wat deur finansiële instellings ingedien is sowel as die wat deur die FIC opgestel is, was 394 709 oor “verdagte en ongewone transaksies” volgens sy jongste jaarverslag vir 2020/21.

Afgesien van die besnoeiing in sy begroting, kan die moeilike tye wat die land deurmaak ook gesien word in die aantal instellings wat nie meer by die FIC geregistreer is nie.

Alhoewel die totale aantal geregistreerde instellings met 79 tot 44 499 gestyg het, het die agentskap opgemerk dat die aantal eiendomsagente met 296 tot 10 498 gedaal het en motorhandelaars met 240 tot 3 788 gedaal het, berig Business Insider South Africa.

Die FIC het opgemerk: “Instellings in hierdie sektore sluit dikwels kleiner en familieondernemings in. Die afname in registrasies in sommige van hierdie sektore kan moontlik toegeskryf word aan die afname in ekonomiese aktiwiteite gedurende die verslagdoeningstydperk as gevolg van onder meer die Covid-19-pandemie.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!